Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Ευρώπη

Grexit – brexit και… “τα λένε στην πεθερά για να τα ακούει η νύφη”

BREXITQQQΕδώ στην Ελλάδα έχουμε την τάση να θεωρούμε εαυτούς ως «τον ομφαλό της Γης». Καλό λοιπόν θα είναι να βλέπουμε και λίγο πιο πέρα από τη μυτούλα μας, γιατί πολλά που γίνονται στη χώρα μας είναι και απόρροια των εξελίξεων στη ευρωπαϊκή σκηνή.

Το ότι οι πιέσεις προς τη χώρα μας έχουν αυξηθεί (τελικά είναι αλήθεια ότι ο Σόιμπλε ζήτησε να του κάνουμε άγαλμα;;) και έχουν αρχίσει πάλι έντονα να ακούγονται τα σενάρια για grexit, αυτό γίνεται και λίγο στο κλίμα του… «τα λένε στην πεθερά για να τα ακούει η νύφη» και επειδή πλέον παίζει δυνατά το σενάριο του brexit!!

Στη Βρετανία όχι μόνο συζητάνε για το αν πλέον τους συμφέρει να μένουν στην ΕΕ (γιατί στην ευρωζώνη δεν εισήλθαν ποτέ, δεν αφήνουν τη λίρα τους αυτοί!) αλλά έχουν ήδη καθορίσει στο περίπου και ημερομηνία διεξαγωγής του.

Επειδή μιλάμε για σοβαρές χώρες, το θέμα οι Βρετανοί το συζητάνε χρόνια τώρα, την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος την έλαβαν τον Μάιο πέρσι ενώ εσχάτως προσδιόρισαν και την ημερομηνία: μέσα στον Ιούνιο του 2016.

Οι Βρυξέλλες τρέμουν στην ιδέα μια πιθανής οικειοθελούς αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και ήδη έχουν αρχίσει και προτείνουν διάφορα, π.χ. μια συμφωνία επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης Βρετανίας-ΕΕ. Βρετανική έξοδος της ΕΕ θα σημάνει την έξοδο ενός εκ των βασικών πυλώνων της ΕΕ (άσχετα αν η Βρετανία ήταν η τελευταία χρονολογικά από τις “μεγάλες” χώρες που εισήλθε στην τότε ΕΟΚ), σε στιγμή μάλιστα που το ευρώ έχει και αυτό τα προβληματάκια του.

Άλλοι πάλι, εκτός Βρυξελλών – γνωστοί και μη εξαιρετέοι, έχουν αναλάβει να κόψουν τη φόρα σε πιο μικρούς παίχτες, που πιθανόν να ονειρεύονται εξόδους από άλλες ενώσεις, πχ νομισματικές.
Με το γνωστό παραμύθι πως όποιος φύγει θα καταστραφεί και θα πέσουν επάνω του όλες μαζί οι πληγές του Φαραώ. Ένα παραμύθι το οποίο σίγουρα θα αναπαραχθεί και από τα κατά τόπους παπαγαλάκια…