Κατηγορίες
Κοινοβούλιο Τσίπρας

Ενδιαφέρουσα αναμένεται η συζήτηση για το ασφαλιστικό

tsipras mitsotakis vouliΑν και Τσίπρας – Μητσοτάκης έχουν ταχθεί (με τον δικό του τρόπο ο καθένας) υπέρ των Μνημονίων, ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η σημερινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό – ξεκινά στις 6 το απόγευμα.
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί ως αρχηγός της ΝΔ.

Σίγουρα η συζήτηση θα επεκταθεί, θα πάει και αλλού, όπως στη γενικότερη κατάσταση στη χώρα. Άλλωστε, το πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα δεν ξεφύτρωσε ξαφνικά.
Το πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μια πολύ παλιά ιστορία, που θα μπορούσαμε να τη συνοψίσουμε σε 5-6 σημεία:

– οικονομική κρίση
– μη καταβαλλόμενες εισφορές λόγω της ερήμωσης της αγοράς
– τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο (χάθηκαν κάπου 3,5 δις ευρώ)
– ελλείμματα που εμφανίζουν εδώ και πολλά χρόνια (αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για αυτό, μην τυχόν και θιγούν κάποιοι που λάμβαναν σύνταξη κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πραγματικά δικαιούνται βάσει των εισφορών τους)
– απώλεια περίπου 7,3 δις ευρώ λόγω του PSI του 2012 (τόσα υπολογίζεται με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς πως έχασαν τα ταμεία)
– κατάθεση των αποθεματικών τους επί άπειρα έτη σε άτοκους λογαριασμούς (αφού από τα χρήματα των ταμείων κάποιοι δανείζονταν με πολύ υψηλούς τόκους αλλά τα Ταμεία είχαν μηδενικό κέρδος). Έχει υπολογιστεί πως οι απώλειες από τόκους από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και τα μέσα του 1980 (σε καιρούς υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων) ανέρχονται στο ποσό των 70 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ.
– προβληματική διαχείριση των ακινήτων των Ταμείων.

Τι άλλο θέλει να μπει μέσα το μαγαζί; Πολύ θέλει….;;