Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση

Γαλλία – Γερμανία ζητούν να επεμβαίνει κατά βούληση η Frontex

frontexΛίγο… περίεργα και επικίνδυνα μας τα λένε Γαλλία και Γερμανία για το θέμα των ημερών στην Ελλάδα, για τη Frontex και τις αρμοδιότητές της.
Οι ΥΠΕΞ των δυο αυτών χωρών απηύθυναν επιστολή Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο με την οποία ζητούν ενίσχυση της FRONTEX και εξουσιοδότησή της προκειμένου σε εξαιρετικές περιπτώσεις να δρα ακόμη και χωρίς σχετικό αίτημα κράτους-μέλους!
Δηλαδή και με 2 κουβέντες (χωρίς φιοριτούρες και περιστροφές),  οι δυο ζητούν να γίνεο το εξής στο μέλλον – και μάλιστα άμεσα:

αν η ίδια η Frontex κρίνει πως υπάρχει σοβαρή έλλειψη στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων των χωρών της ζώνης Σένγκεν, τότε αυτή θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική της ευθύνη.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα (συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου) σχέδιο για την ενίσχυση της FRONTEX, ενώ αυτή την στιγμή συζητούνται διάφορα μοντέλα προκειμένου να ανταποκριθούν στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις.

Εμείς αυτό θα το δεχθούμε ή όχι ως κράτος, υποτίθεται, ανεξάρτητο;;

Και αν ναι, τι και ποιος διαβεβαιώνει τα κράτη πως δεν θα χρησιμοποιούνται οι δυνάμεις της Frontex και στο εσωτερικό τους;; Υποκαθιστώντας την Αστυνομία ή τη Χωροφυλακή των κρατών;; Ή ποιος εγγυάται πως θα λειτουργεί συγκεκριμένα και όχι με άλλους σκοπούς (αν λειτουργήσει εντός των επικρατειών των διαφόρων χωρών);;;