Κατηγορίες
Κοινοβούλιο

Ψηφίστηκε το 2ο πακέτο με τα «προαπαιτούμενα»

vouliΥπερψηφίστηκε επί της αρχής του – εν μέσω αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις ρυθμίσεις του αλλά και για τον αριθμό των τροπολογιών που εντάχθηκαν την τελευταία στιγμή – 2ο πακέτο με τα «προαπαιτούμενα», με ονομαστική ψηφοφορία την οποία αιτήθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση εξελίσσονταν την ίδια στιγμή έξω από το Κοινοβούλιο φασιστοειδή επιτέθηκαν στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άγγελο Κουμουτσάκο (ενώ επιχείρησαν να επιτεθούν και κατά άλλου βουλευτή), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας των Ποντίων για τις δηλώσεις Φίλη.


Το 2ο πακέτο ψήφισαν 153 βουλευτές (απουσίαζαν 2 βουλευτές που ανήκουν στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ενώ καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων (117 ψήφοι). «Παρών» δήλωσε το Ποτάμι (9 ψήφοι).

Μεταξύ όσων υπήρχαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν η τροπολογία αφορούσε στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή των μικρών επιχειρήσεων ζυθοποιίας (και αποσύρθηκε αφού δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει, λόγω της στάσης του κόμματος των ΑΝΕΛ) καθώς και η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο “αγροτικό” diesel από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, με το μέτρο να ισχύει αναδρομικά από την 1-10-2015 έως 30-09-2016.
Ενδιαφέρον πάντως είχε η στάση που τήρησαν τα κόμματα για συγκεκριμένα άρθρα, όπως π.χ. για το άρθρο 53 (που έχει να κάνει με την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής).

Μεταξύ άλλων, με το ν/σ πέρασαν:

– η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2012/27 για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εν λόγω οδηγία θεσμοθετεί τους εθνικούς στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και επιβάλλει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.
ADVERTISEMENT
– η μεταφορά 4.020 μεγάλων φορολογικών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και τη δημιουργία 500 οργανικών θέσεων στη ΓΓΔΕ, οι οποίες καταργούνται αντίστοιχα στο ΣΔΟΕ.
– η τροποποίηση του καθεστώτος για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ (μέχρι πρότινος για να είναι άτοκες οι δόσεις, απαιτούνταν να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9. Τώρα με διάταξη του νομοσχεδίου, η αξία της ακίνητης περιουσίας θα υπολογίζεται με βάση τον ΕΝΦΙΑ και όχι το Ε9)
– η παράταση της απαλλαγής του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
– η τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στα επιμελητήρια.
– διατάξεις για τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα και τον επανακαθορισμό των πόρων του Πράσινου Ταμείου.