Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Οικονομία

Προς ψήφιση το “πολυνομοσχέδιο” για το 3ο Μνημόνιο

vivliaΜΝΙΜΟΝΙΑ1x3Στη Βουλή κατατέθηκε (και θα τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου) ένα ακόμη «πολυνομοσχέδιο» το οποίο περιλαμβάνει προαπαιτούμενα μέτρα για τα Μνημόνια – να θυμίσουμε πως βρισκόμαστε στην 3η έκδοση των Μνημονίων.

Όταν ψηφιστεί το συγκεκριμένο «πολυνομοσχέδιο», τότε (οι “εταίροι” και “δανειστές” μας είπαν) πως θα αποδεσμευτούν και περίπου 2 δισ. ευρώ. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται και ως το νομοσχέδιο με σχετικά… light μέτρα, αφού στη σειρά είναι και άλλα που θα έλθουν εν καιρώ και θα τεθούν – έτοιμα, καθαρογραμμένα και τακτοποιημένα – στην κρίση των βουλευτών προς ψήφιση.

Τι προβλέπει αυτό το πολυνομοσχέδιο με δυο λόγια:

αύξηση της φορολογίας των ενοικίων στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% για τα υψηλότερα,

εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης,

μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,

κατάργηση της επαναχορήγησης σύνταξης ΟΓΑ 360 € σε ανασφάλιστους υπερήλικες

κατώτερη σύνταξη στους συνταξιούχους με αναπηρία (67% και άνω)

αύξηση στο 50% των προστίμων για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων
Κατασχέσεις και ποινές για φοροδιαφυγή-ανακριβείς δηλώσεις (μεταξύ αυτών και φυλάκιση 1 έως 3 έτη για μη υποβολή δηλώσεων, ΦΠΑ, απόκρυψη στοιχείων)

αλλαγές προς το χειρότερο (σε κάποια σημεία) για τη ρύθμιση των 100 δόσεων