Κατηγορίες
Οικονομία

ΦΠΑ σε νησιά, ιδιωτική παιδεία και αγροτικό πετρέλαιο τα πρώτα έχει να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση

eurcountΜέσα στις επόμενες 15 ημέρες καλείται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε δύσκολες αποφάσεις, αφού τα Μνημονιακά προαπαιτούμενα «τρέχουν» και Κυβερνητικές αλλαγές δεν… κοιτούν!

ΦΠΑ σε νησιά και ιδιωτική παιδεία (φροντιστήρια κλπ) και αγροτικό πετρέλαιο θα είναι τα πρώτα με τα οποία καλείται να ασχοληθεί η 2η Κυβέρνηση Τσίπρα.

Συγκεκριμένα – κι ας το πάρουμε από την αρχή – από την πρώτη δόση των χρημάτων που θα εκταμιευτούν για την Ελλάδα από το δάνειο που εξασφαλίστηκε με το 3ο Μνημόνιο μένουν ακόμη 3 δις.

Για να πάρει όμως η χώρα αυτά τα 3 δις θα πρέπει να καταργήσει (ως το Μνημόνιο ορίζει) από την 1η Οκτωβρίου την έκπτωση 30% επί των συντελεστών ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου (εντός των ημερών θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση με τη λίστα των νησιών στα οποία θα αυξηθεί ο ΦΠΑ), ενώ στις 16 Οκτωβρίου εκπνέει κάθε περιθώριο αλλαγών στην επιβολή ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Επίσης από την πρώτη Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει η πρώτη αύξηση του φόρου στο λεγόμενο «αγροτικό πετρέλαιο». Από τα 33 ευρώ ανά χιλιόλιτρο θα πρέπει να πάει στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και του χρόνου τέτοιο καιρό να αγγίξει τα 330 ευρώ.