Κατηγορίες
άρθρα

Άρθρο (Γ. Γιοβανόπουλος): Ημέρα για το Περιβάλλον – απλή επέτειος ή ημέρα για δράση;

grigorisgiovanopoulosΑπό τις 25 Ιανουαρίου, ημέρα που σηματοδότησε την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και την Κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά» (με λίγο εθνικολαϊκή Δεξιά βέβαια) το ρολόι του πολιτικού χρόνου μοιάζει να τρελάθηκε καθώς τρέχει με μεγάλη ταχύτητα.

Το ένα Γιούρογκρουπ διαδέχονταν το άλλο, οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού (άνευ γραβάτας) με τους ομολόγους του διαδέχονταν η μία την άλλη. Αυτοί βέβαια αποδεικνύονταν μπανάλ τύποι καθώς εμφανίζονταν με κοστούμι και γραβάτα ενώ ο δικός μας δίδασκε απλότητα και λαϊκότητα (όχι λαϊκισμό!!!).Βέβαια την παράσταση έκλεβε ο Υπουργός Οικονομικών καθώς το πουκάμισο έξω από το παντελόνι και το απαραίτητο ύφος έκανε τους ΥΠΟΙΚ των άλλων χωρών να κοιτούν αποσβολωμένοι.

Αυτό όμως που «τίναξε την μπάνκα στον αέρα» ήταν η συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας όπου εμφανίστηκε με ένα καταπληκτικό δερμάτινο το οποίο οι «αντιδραστικοί» Βρετανοί δημοσιογράφοι παρομοίασαν με μπουφάν εμπόρου ναρκ…..

Οι παραινέσεις και οι προτάσεις των εταίρων απορρίπτονταν άμεσα καθώς οι δικοί μας πίστευαν πως έχουν ένα «υπερόπλο» το οποίο θα κατατροπώσει τους «κακούς Ευρωπαίους» πιστωτές (και εκβιαστές όπως συνηθίζει να τους αποκαλεί η «αυτοκράτ… (συγνώμη) Πρόεδρος της Βουλής). Βέβαια αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός» καθώς το «υπερόπλο» έπαθε εμπλοκή και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι διαμήνυσαν πως πρέπει να συμβιβαστούμε με τους εταίρους μας όπερ και εγένετο . Η Κυβέρνηση της «εναλλασσόμενης πλειοψηφίας έκανε μια μεγαλοπρεπή κυβίσθηση και αποδέχτηκε πολύ περισσότερα μέτρα από αυτά που με αλαζονεία απέρριπτε.

     Η ψήφιση του 3ου (και σκληρότερου) μνημονίου όμως έφερε ή μάλλον επέσπευσε την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε (δυστυχώς) πάλι εκλογές.

Περιμένοντας και παρατηρώντας με «ιώβεια» υπομονή τις εξελίξεις θυμήθηκα πως χωρίς να το καταλάβουμε (καθώς παρακολουθούσαμε με δέος το θέατρο του παραλόγου) πέρασαν πολλές επέτειοι σημαντικών ιστορικών και όχι μόνο γεγονότων χωρίς να γράψω κάτι γι’ αυτές πράγμα που εδώ και αρκετά χρόνια συνηθίζω.

   Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων το Φλεβάρη, η Ελληνική επανάσταση το Μάρτη , η Γερμανική εισβολή στις 6 Απριλίου, η μάχη της Κρήτης ,η γενοκτονία των Ποντίων , η επανάσταση του 1909 τον Αύγουστο κ.α.

Ψάχνοντας το αρχείο μου βρήκα ένα κείμενο που είχε δημοσιευτεί στις 18 Ιουνίου 2008 και αφορά την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον στο οποίο έκανα μια πρόταση που αφορούσε τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

   Σήμερα που οι γνώσεις σχετικά με το θέμα είναι περισσότερες και καθώς από τότε δεν έγινε τίποτα σχετικό θα ήθελα να αναδημοσιεύσω το κείμενο και να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της περιοχής, θα έχουμε οικονομικό όφελος, θα δημιουργήσουμε προοπτικές για την περιοχή και θα συνδράμουμε στην προστασία του περιβάλλοντας μειώνοντας   τις εκπομπές καυσαερίων .

Ας δούμε το κείμενο:

ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΑΠΛΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ Ή ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ;

(18 Ιουνίου 2008)

fvolt1Το 1972 ο ΟΗΕ αποφάσισε να ονομάσει την 5η Ιουνίου παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον. Από τότε και μετά η συγκεκριμένη ημερομηνία αφιερώνεται στην ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Βέβαια είναι σίγουρο ότι κανείς δεν περίμενε ότι σε λιγότερο από 4 δεκαετίες η συγκεκριμένη ημερομηνία θα εξέφραζε μια αγωνιώδη προσπάθεια ενημέρωσης της ανθρωπότητας για να αποφύγει την αυτοκαταστροφή της.

Η κοινωνική, βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων βασίστηκε στην αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων, στην υπέρμετρη παραγωγή και χρήση επικίνδυνων χημικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων που τα κατάλοιπά τους έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα , στην ανεξέλεγκτη απόθεση τοξικών αποβλήτων στο φυσικό περιβάλλον και στην καταστροφή της φυσικής κληρονομιάς. Οι φυσικοί πόροι κατασπαταλήθηκαν και το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί πλέον σοβαρά την ανθρωπότητα.

   Άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον το κλίμα έχει επηρεαστεί σημαντικά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες ,ξηρασία, καύσωνες, τυφώνες) αφήνουν πίσω τους νεκρούς , άστεγους ,οικονομικά κατεστραμμένους ανθρώπους που βιώνουν με το χειρότερο τρόπο την καταστροφή του περιβάλλοντος. Έτσι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε έρευνά του παρουσίασε τους κινδύνους της διεθνούς οικονομίας από την περιβαλλοντική κρίση και τις κλιματικές αλλαγές.     Οι απλοί πολίτες , οι κρατικοί οργανισμοί , οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να διαχειριστούν διαφορετικά και με άλλη φιλοσοφία τους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους. Το σημαντικότερον όμως είναι πως προβάλλεται επιτέλους επιτακτικά η έννοια του «εναλλακτικού» που αναφέρεται και στην ατομική και στη συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας λοιπόν.

Πώς και από πού;

Ο ήλιος , το νερό και ο αέρας στα αρχαία χρόνια λατρευόταν σαν θεοί . Ο θεός Ήλιος , ο Ποσειδώνας , ο αίολος είχαν σημαντικά θέση στην κοσμοθεωρία των προγόνων μας. Στη βιομηχανική εποχή όμως το πετρέλαιο και το κάρβουνο αντικατέστησαν τις παλιές για να γίνουν οι νέες θεότητες του ανθρώπινου γένους. Όταν όμως τη δεκαετία του ’70 συνέβη η πετρελαϊκή κρίση , οι ηγέτες του κόσμου συνειδητοποίησαν πως το πετρέλαιο τελειώνει , ακριβαίνει και καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Αντίθετα η μητέρα φύση η «Μεγάλη μητέρα» , η «Γαία» των αρχαίων μπορεί να μας δώσει απλόχερα και φθηνά την ενέργεια που χρειαζόμαστε και να συμβάλλει για μια ακόμη φορά στη σωτηρία της ανθρωπότητας. Φτάνει να το θέλει και η ίδια (η ανθρωπότητα!!!).

Ζητείται λοιπόν πολιτική βούληση!!!

Οι αριθμοί τρομάζουν.

  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ για να αποφευχθεί κίνδυνος σοβαρών κλιματικών αλλαγών απαιτείται μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50%- 70% π-αγκοσμίως μέχρι το 2050.
  • Ο καύσωνας που χτύπησε τη Γαλλία το καλοκαίρι του 2003 άφησε πίσω 23.000 νεκρούς.
  • Στην Ελλάδα το 78,6% των συνολικών εκπομπών της χώρας προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας και περίπου το 50% από τη ΔΕΗ.
  • Οι κίνδυνοι από τις κλιματικές αλλαγές είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τη διεθνή τρομοκρατία καθώς τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι δύσκολο να υπολογιστούν.

Ποιες είναι λοιπόν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας; Ας τις δούμε συνοπτικά:

fvolt2-anaenosiΑ. Η ενέργεια από τον ήλιο.

Ο ήλιος έχει την τιμητική του στη χώρα μας. Περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο υπάρχει ηλιοφάνεια σε όλη την Ελλάδα και αν αυτές οι ηλιακές ακτίνες γίνουν ηλιακή ενέργεια μπορούν να αποδώσουν 4500 κιλοβατώρες ανά τετρ. Μέτρο δηλαδή όσο καταναλώνει ο μέσος Έλληνας ετησίως. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η γραφειοκρατία είναι ανασχετικός παράγοντας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων με αρνητικότατες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Β. η ενέργεια με τη δύναμη του ανέμου.

Οι άνεμοι του Αιγαίου αλλά και του Ελληνικού χώρου γενικότερα αποτελούν χρυσορυχείο γι αυτούς που θα επενδύσουν στην «Αιολική ενέργεια» . Απαιτούνται «Αιολικά πάρκα» στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές όπως και θαλάσσια αιολικά πάρκα που με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας θα εκμεταλλεύονται την ενέργεια που   παρέχει αφειδώς ο Αίολος.

Γ. ενέργεια από γεωθερμία.

Και σ’ αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες. Λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια αναπτύσσονται θερμοκρασίες από 28 έως 350 βαθμούς C , είτε λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους είτε λόγω της ανόδου ζεστού νερού από ρήγματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 56 θερμές πηγές γνωστές από την αρχαιότητα (Δελφοί, Θερμοπύλες κ.τ.λ.).

Δ. ενέργεια από βιοκαύσιμα.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια ότι τα γεωργικά προϊόντα θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα; Κι όμως η σόγια, ο ηλίανθος , τα ζαχαρότευτλα και άλλα ενεργειακά φυτά, εμπεριέχουν μοναδικές δυνάμεις ενέργειας και γίνονται η πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ε. ενέργεια από το νερό

Στην Ελλάδα πέραν των μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων έχουμε μεγάλο πλήθος αξιοποιήσιμων θέσεων για την κατασκευή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών έργων μέχρι 10 MW στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο.

   Οι δυνατότητες λοιπόν υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ποιος και πότε θα έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση να αφήσει κατά μέρος τις μικροεξυπηρετήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους κα θα αναλάβει πρωτοβουλίες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αφθονούν στην πατρίδα μας.

   Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω πως με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, είδα και άκουσα δηλώσεις, σχόλια και τοποθετήσεις υπευθύνων, σε εφημερίδες και εκδηλώσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος που πιο πολύ για ευχολόγια μου φάνηκαν, μιας και δεν συνοδεύονται από τις ανάλογες προτάσεις και τα ανάλογα έργα.

   Θα ήθελα λοιπόν επειδή πιστεύω πως ήρθε η ώρα των έργων και όχι των λόγων τα οποία η κοινωνία έχει βαρεθεί, να προτείνω σε αυτούς που έχουν την ευθύνη της διοίκησης αυτού του τόπου να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στοιχείων ξεκινώντας από τα δημοτικά σχολεία έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων για ηλεκτρικό ρεύμα, ψύξη και θέρμανση από την ενέργεια του ζωοδότη ήλιου.

Η κίνηση αυτή εκτός από την πρακτική – οικονομική διάστασή τους θα δώσει και ένα ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία, πως επιτέλους κάποια από τα λόγια γίνονται πράξη.

Με τιμή

Γρηγόρης Γιοβανόπουλος

Δάσκαλος

—–

Υ.Γ Αυτά λοιπόν έγραφα το 2008. Όσον αφορά τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας στον τόπο μας δεν έγινε τίποτα παρότι υπάρχουν οι δυνατότητες.

Είναι γνωστό πως στην περιοχή υπάρχει πεδίο γεωθερμίας με θερμοκρασία του νερού 37-38 βαθμών.

Θα πρέπει άμεσα να διερευνηθεί αν με το νερό αυτό μπορούν θα θερμανθούν αρχικά τα Σχολεία και το κολυμβητήριο πράγμα που και οικονομικά θα προσφέρει στα Σχολεία αλλά και προοπτικές θα ανοίξει για τον αθλητισμό της περιοχής μέσω της χρήσης του κολυμβητηρίου περισσότερους μήνες.

Στην Αλεξάνδρεια λειτουργούν 7 Δημοτικά σχολεία, 2 Γυμνάσια-Λύκεια, το Επάλ, 7 Νηπιαγωγεία, το ειδικό Σχολείο και φυσικά υπάρχουν και άλλα δημόσια κτίρια (Δημαρχείο, Αστυνομία, ΥΕΒ και κυρίως το πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο).

Αν αυτά τα κτίρια είχαν ενεργειακή επάρκεια μέσω της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών στοιχείων θα είχαμε σύντομα μεγάλο οικονομικό κέρδος αλλά και συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Βέβαια εδώ θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς για το οικονομικό κόστος αυτών των έργων καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα χρήματα.

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί αντίστοιχες ενέργειες αρκεί βέβαια να γίνουν οι κατάλληλες μελέτες και να αναληφθούν οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την

Τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Με τιμή

Γρηγόρης Γιοβανόπουλος

Δάσκαλος