Κατηγορίες
πολιτική

Τελικά, η Κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη;

tsiprasvouliΌλα είναι στην κρίση του ίδιου του Τσίπρα

Από τεχνικής άποψης η απάντηση είναι «όχι, δεν την έχασε».

Ό,τι κι αν λένε τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι, σε νομικό/συνταγματικό επίπεδο η μείωση του αριθμού των κυβερνητικών βουλευτών από τους 162 στους 145 κατά την ψηφοφορία για το 3ο Μνημόνιο δεν σημαίνει απολύτως τίποτε! Γιατί απλά ο νόμος πέρασε (έστω και με τη… βοήθεια των ψήφων της αντιπολίτευσης).

Η λεγόμενη «αρχή της δεδηλωμένης» (και για αυτήν θα πρέπει η χώρα να ευγνωμονεί τον Χαρίλαο Τρικούπη, που από το 1875 επέμενε να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα – κάτι που έγινε μόλις το 1927!!!) έχει ουσιαστικό νόημα σε συγκεκριμένες, ρητά διατυπωμένες, περιπτώσεις:

  • μέσα σε 15 μέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής (άρθρο 84 Συντάγματος). Τότε χρειάζονται οι 151.
  • μετά από προσφυγή του ίδιου του πρωθυπουργού στη Βουλή, από την οποία ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης. Στην προκείμενη περίπτωση απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών (που δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από 120, σύμφωνα με το Σύνταγμα – άρθρο 84), άρα μπορεί και με λιγότερους από 151.
  • μετά από πρόταση δυσπιστίας την οποία καταθέτει η αντιπολίτευση. Για να γίνει δεκτή όμως η πρόταση δυσπιστίας, χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 (των 300, όχι απλά των παρόντων βουλευτών).

Μια ακόμη ΑΤΥΠΗ αλλά ευρέως διαδεδομένη κοινοβουλευτική πρακτική είναι οι ψηφοφορίες για τους προϋπολογισμούς να ερμηνεύονται και ως «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Αν δεν γίνει κάτι από τα παραπάνω, τότε τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικής ερμηνείας και στην κρίση των πρωθυπουργών τι θα πράξουν. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι αυτός που θα ερμηνεύσει το μήνυμα που του εστάλη, από αυτόν εξαρτώνται όλες οι επόμενες κινήσεις.

Οπότε σήμερα θα έπρεπε να μιλάμε μόνο για ένα θέμα καθαρά πολιτικής φύσης. Που όμως έχει επιπτώσεις, αφού ούτε μεσοπρόθεσμα, πόσο μάλλον μακροπρόθεσμα (!!) δεν μπορεί να σταθεί μια Κυβέρνηση αν συνεχιστεί μια παρόμοια κατάσταση όπου τα νομοσχέδια θα περνούν με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Δεδομένης λοιπόν της γενικότερης κατάστασης και με πιθανότητα 999% να πάμε σε ανασχηματισμό από Δευτέρα (αν την Κυριακή 12/7 κλείσει το θέμα του νέου Μνημονίου και αν δεν πάμε σε εκλογές άμεσα), τότε το εάν ο Τσίπρας έχασε τη δεδηλωμένη θα φανεί σε μια και μόνο περίπτωση: μετά τον ανασχηματισμό να πάει στη Βουλή και να ζητήσει την εμπιστοσύνη της για τη νέα του Κυβέρνηση.