Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Οικονομία Τσίπρας

Συναντήθηκαν Τσίπρας – Μέρκελ – Ολάντ

tsipr-merk-hollσυμφώνησαν στο ότι πρέπει να βρεθεί… συμφωνία – 9μηνη επέκταση της υφιστάμενης δανειακής συμφωνίας ζήτησε η Ελλάδα;

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής δίωρης συνάντησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των Μέρκελ – Ολάντ που έγινε στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. και των κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πως οι φίλοι «δανειστές» αλλάζουν συνεχώς στάση και τόνο στο δημόσιο λόγο τους, αφού εσχάτως – και μετά από ένα διήμερο σκληρών δηλώσεων και επικοινωνιακού παιχνιδιού – το παίζουν τώρα συγκαταβατικοί και ότι κατανοούν πλήρως τη θέση της χώρας μας.

Ίσως πήραν τίποτε;

Στο δια ταύτα: ακόμη τα πάντα είναι ανοιχτά (δεν είναι απρόβλεπτοι μόνο οι «δανειστές» και τα ευαγή ιδρύματα με τα οποία έχει μπλέξει η Ελλάδα, απρόβλεπτα είναι τα πράγματα και στο εσωτερικό του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου), ακούγεται πως η ελληνική Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αίτημα – που πιθανόν να κατατέθηκε κιόλας – για 9μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς νέο δάνειο που συμπίπτει μάλιστα και με τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ.

Σκοπός είναι να βρεθεί τρόπος επίλυσης του εμφανισθέντος χρηματοδοτικού κενού μέσα από τα εναπομείναντα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, από τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και από την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.