Κατηγορίες
Οικονομία

Βρυξέλες: ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με το μυαλό στη 18η Ιουνίου

3ikalogΜε το μυαλό στο να βρεθεί μια πολιτική λύση (αφού είναι πλέον παραδεκτό από όλους πως ένα πιθανό grexit/χρεοκοπία θα κοστίσει τουλάχιστον 1 τρις ευρώ) ξεκίνησε μια τελευταία (;) προσπάθεια στις Βρυξέλες ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή και να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας χωρίς να χρειαστεί η Ελληνική Κυβέρνηση να στριμωχτεί περισσότερο – αφού οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα είναι απρόβλεπτες – αλλά με την προϋπόθεση να γίνουν και πολλές παραχωρήσεις από την πλευρά της (ώστε να προχωρήσει το θέμα τόσο από πλευράς δανειστών όσο και από πλευράς Κοινοβουλίων που θα χρειαστεί να ψηφίσουν μια εξτρά χρηματοδότηση).

Στις συνομιλίες, απέναντι από την Ελληνική πλευρά (η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις, θα έχει μια «βελτιωμένη» πρόταση) θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Φυσικά, το ρόλο τους – τόσο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης όσο και του κλίματος που θα επικρατήσει στις συνομιλίες – θα παίξουν οι δηλώσεις από διάφορους πρωταγωνιστές: οι δηλώσεις των δικών μας (ότι δεν θα βάλουν την υπογραφή τους κάτω από οτιδήποτε τους προταθεί) αλλά και των “δανειστών” (ότι π.χ. χωρίς συμφωνία θα διακοπεί ο ELA αν δεν υπάρξει συμφωνία).

Το εμφανές πάντως είναι η συγκρότηση κοινού μετώπου από τους “δανειστές” – που μέχρι τώρα κινούνταν σε ένα επίπεδο τύπου Ευρωπαίοι / ΔΝΤ, ώστε οι πιέσεις να είναι συντονισμένες και να αποφέρουν το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα.