Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Συνεδρίασε την Παρασκευή 15/5 το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

DIMOTIKOSYMVOULIO20150515P5152768001Συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής 15 Μαΐου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Ήταν μια συνεδρίαση που κράτησε αρκετές ώρες, στην οποία για μια ακόμη φορά υπήρξε η αναγωγή του ελάσσονος σε μείζον και το αντίστροφο και στην οποία για μια ακόμη φορά όσοι παρευρέθηκαν έγιναν μάρτυρες καταστάσεων που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε ένα Συμβούλιο που θέλει να έχει το ρόλο του «τοπικού Κοινοβουλίου» (και που στο κάτω-κάτω παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας).

Τα προ ημερησίας θέματα κράτησαν για μια ακόμη φορά για αρκετή ώρα, ούτε υπήρξε κάποιο θέμα που λύθηκε μετά από αέναες συζητήσεις και τοποθετήσεις (που έχουμε ξανακούσει, αλλά λόγω και της ανάγκης για προσωπικά show τις ξανακούσαμε).

DIMOTIKOSYMVOULIO20150515P5152769001Συνολικά, ξεχωρίζει η συζήτηση (για μια ακόμη φορά, αφού είχε γίνει έκτακτη συνεδρίαση) για τα ταμειακά διαθέσιμα και για το πόσο… γρήγορα θα πρέπει να φτάσουν Αθήνα μεριά. Στο ίδιο θέμα υπήρξε και συζήτηση για μια απόφαση – της ΚΕΔΕ – που έχει ήδη ληφθεί και με το ποιους, εντός ΚΕΔΕ, τα έχει καλά ο δήμαρχος. Το καράβι βουλιάζει και εμείς κοιτάμε αν παίζει ή όχι φάλτσα η ορχήστρα.

Επίσης για πολλοστή φορά – και ενώ τα κουνούπια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα χωριά του Δήμου – το Συμβούλιο ασχολήθηκε με το δένδρο (δηλαδή με ανασκόπηση της κατάστασης και με το πόσα λεφτά πήραν οι Σέρρες για την καταπολέμηση των κουνουπιών ή με το αν θα πρέπει ο Δήμος να κάνει επίγειους ψεκασμούς πριν, μαζί ή μετά από την Π.Ε. Ημαθίας!) και όχι με το δάσος.

Τέλος είχαμε και ένταση όταν η συζήτηση πήγε στην ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας. Και στο θέμα αυτό μια ακόμη επανάληψη, και ενώ ήδη έχει γίνει πρόταση (πριν από 2-3 συνεδριάσεις) να γίνει μια ειδική συνεδρίαση και να βγουν με λεπτομέρειες στη δημοσιότητα όλα όσα λέει ο πρόεδρος της επιχείρησης και όλα όσα αντιπαραθέτει η πρώην πρόεδρός της.

DIMOTIKOSYMVOULIO20150515P5152750001Στο δια ταύτα:

  • στη συνεδρίαση – λόγω και αυτών που ακούστηκαν – φάνηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί Νομική Υπηρεσία του Δήμου (και όχι να υπάρχουν δικηγόροι που εκπροσωπούν το Δήμο όποτε παρίσταται ανάγκη). Γιατί τα θέματα, τα έγγραφα και οι εκκρεμότητες που φτάνουν στα Συμβούλια είναι πάρα πολλές και χθες ακούστηκε στην είσοδο του Δημαρχείου (που κατά τις συνεδριάσεις γίνεται χώρος παραπολιτικών και συζητήσεων που δυστυχώς δεν βγαίνουν στα μικρόφωνα της αίθουσας) το λογικό επιχείρημα συμβούλου «γιατί να ψηφίσω κάτι, αν δεν μου εγγυάται κάποιος νομικός πως αυτό που κάνω δεν θα με οδηγήσει στα Δικαστήρια σε 3-4 χρόνια».
  • θα υπάρξουν 2 ψηφίσματα, το ένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής μας με την καρπόδεση και το δεύτερο για τα κουνούπια.
  • το θέμα της χρήσης των press containers που έχει στην κατοχή του ο Δήμος και προορίζονται για τη μεταφορά των απορριμμάτων φαίνεται πως δεν θα λυθεί τόσο εύκολα, αφού DIMOTIKOSYMVOULIO20150515P5152802001όπως ανέφερε ο Δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πινακίδες των οχημάτων αλλά και μια σειρά από άλλα προβλήματα που θα προκύψουν (όπως οδηγοί – που δεν υπάρχουν λόγω μειωμένου προσωπικού, καύσιμα, ασφάλιση των οχημάτων κλπ).
  • όσον αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη για την Αλεξάνδρεια αλλά και τη σήμανση που λείπει σε πολλά σημεία (αναφορά σε αυτό έκανε ο Χρ. Αλευράς), έγινε γνωστό πως τα 2 θέματα θα συνδυαστούν και πως μελέτη βρίσκεται στο προτελευταίο στάδιό της και θα τεθεί σε διευρυμένη διαβούλευση.
  • για τη ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας και για τα προβλήματα που υφίστανται εκεί μίλησε ο πρόεδρος Ρ. Μπασδεκόπουλος. Έκανε λόγο για «σκάνδαλο» με τις χρεώσεις που είχε πρατήριο και πως θα αναφερθεί εκτενώς σε αυτό και σε άλλα θέματα στην ειδική συνεδρίαση που θα γίνει. Έδωσε όμως το στίγμα αυτών που θα πει, λέγοντας πως ενώ η προηγούμενη διοίκηση θα έπρεπε να εισπράξει €200.000 τελικά εισέπραξε μόλις €2.000. Στο σημείο αυτό επενέβη και ο πρώην πρόεδρος Γ. Τζίλας, υπήρξε στιγμιαία ένταση και το θέμα έληξε εκεί, εν αναμονή της ειδικής συνεδρίασης.
  • DIMOTIKOSYMVOULIO20150515P5152775001στο ίδιο θέμα, αυτό της ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας, ο πρόεδρος κάλεσε τους οφειλέτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση χρεών, όσο ακόμη αυτό επιτρέπει ο νόμος.
  • τα προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους του Δήμου απασχόλησαν το Συμβούλιο και είναι κοινά αποδεκτή από όλους η διαπίστωση ότι πολλοί από τους δρόμους δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης είπε ότι η διοίκηση δεν αδιαφορεί και πως γίνονται αποκαταστάσεις ενώ συμπλήρωσε πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει εύκολα. Αναφορά έγινε και στο θέμα κλοπών από υποστηρικτικές των αγροτικών εργασιών υποδομές (π.χ. αντλιοστάσια) ενώ όσον αφορά το αρδευτικό της Μελίκης ειπώθηκε πως είναι σε καλή κατάσταση.
  • ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου απασχόλησε επί μακρόν τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Γιατί δεν ήταν μια απλή συζήτηση αλλά ο ΟΕΥ θα έπρεπε να ψηφιστεί κιόλας (ή να απορριφθεί). Τελικά «πέρασε» κατά πλειοψηφία, αφού καταψήφισαν σύσσωμη η αντιπολίτευση και ο Ι. Χαλκίδης. spiridis-mosxopoulou_ds20150515Μια πρόβλεψη που επιτρέπει σε οποιονδήποτε απόφοιτο Γεωπονίας να γίνει κάποια στιγμή προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου σχολιάστηκε έντονα (χαρακτηρίστηκε ως «φωτογραφική») τόσο από τον Γιώργο Σπυρίδη όσο και από την αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Όλγα Μοσχοπούλου. Από τις απαντήσεις της Διοίκησης γενικότερα δεν βγήκε άκρη, ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της πρόβλεψης και από ότι φαίνεται το αν ένας γεωπόνος θα μπορεί να προΐσταται του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής θα το κρίνει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
  • akritidiskaravπρόβλημα από το πουθενά τόσο για τον Δήμο όσο και για δημότες προέκυψε με την απόφαση που πήρε η παράταξη της διοίκησης (μετά από πρόταση του δημάρχου Π. Γκυρίνη) να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να γίνει διοικητική αποβολή σε ιδιοκτήτη οικοπέδου στην Μελίκη διότι έχει καταπατήσει δημοτικό δρόμο (παρά το γεγονός ότι ενώ από τη μια μεριά του οικοπέδου του είναι «μέσα στο δρόμο» 70 εκατοστά ενώ από την άλλη ο δρόμος «είναι μέσα» στο οικόπεδο περίπου 1,5 μέτρο. Θα τηρηθεί ο νόμος και θα γίνει διοικητική αποβολή ήταν η θέση της πλειοψηφίας ενώ η Τεχνική Υπηρεσία έχει εισηγηθεί να γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος (για το θέμα, όπως και για άλλα 2 ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας Χρ. Καραβασίλης που μίλησε στο Συμβούλιο και απάντησε σε ερωτήσεις συμβούλων). Στο συμβούλιο μίλησε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης Αλ. Ακριτίδης.

Πάντως, από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν παρόμοιες ενέργειες από πλευράς Δήμου και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν τα επεσήμανε και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Δημητριάδης.

Δυστυχώς πρόκειται για καταστάσεις που σε πολλές περιπτώσεις έχουν μεν παγιωθεί εδώ και δεκαετίες αλλά που θα πρέπει να τις δει ο Νόμος με άλλη ματιά (λόγω της παρέλευσης τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος).

  • DIMOTIKOSYMVOULIO20150515P5152784001στη συνεδρίαση ψηφίστηκε ομόφωνα και ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας και Διαχείρισης Ανοιχτού Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αλεξάνδρειας. Στον Κανονισμό έγιναν τροποποιήσεις που αφορούν τόσο τη χρήση από Συλλόγους και Σωματεία (η χρήση του Κολυμβητηρίου θα εγκρίνεται ή μη με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης κάθε χρόνο) ενώ με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Κολυμβητηρίου καθορίστηκε και το μηνιαίο αντίτιμο για τη χρήση του Κολυμβητηρίου ατομικά ή αν θέλει να εγγραφούν περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας (ενδεικτικά: € 10,00 για την εγγραφή και μια σειρά από ποσά ως μηνιαίο αντίτιμο ανάλογα με τα άτομα της ίδιας οικογένειας καθώς και € 3,00 ή € 2,00 αν κάποιος θέλει να επισκεφτεί το κολυμβητήριο ατομικά τις καθημερινές ή τα σαββατοκύριακα, αντίστοιχα. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για πολύτεκνους.