Κατηγορίες
διεθνή επικαιρότητα Οικονομία

Σημαντική & ενδιαφέρουσα συζήτηση που πέρασε στα “ψιλά”

syzitisi gia empsymfoniaΣτη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) είχαμε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό – δείτε ΕΔΩ.

Συζήτηση για τη συμφωνία έγινε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Συζήτηση, μην πάει ο νους μας σε κάτι πραγματικά βαθύτερο.

Φυσικά για τη συζήτηση δεν έγιναν και πολλά γνωστά από τα ΜΜΕ. Δεν… πουλάει το θέμα! Όμως είναι τεράστιας σημασίας, αφού θα αφορά πάνω από 800 εκατομμύρια κόσμο, δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τεράστιο τμήμα της διεθνούς οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου αλλά και τις ελευθερίες που σήμερα υφίστανται σε πολλούς τομείς.

Πρόκειται για μια συμφωνία που πάει να κλείσει υπό άκρα μυστικότητα ενώ όσοι την προωθούν, θέλουν αν μπορούσαν (για τους γνωστούς λόγους – αλλά φέρουν ως «βιτρίνα» την εξάλειψη δασμών, τελών κλπ αλλά και μια υποτιθέμενη ευκολία στις εμπορικές συναλλαγές γενικότερα) αυτή η συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή μόνο με την υπογραφή των Βρυξελλών και χωρίς αυτή να περάσει από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών.

protagreeΟύτε καν από το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα την περνούσαν αν μπορούσαν, γιατί ξέρουν ότι θα καταψηφιστεί στα σίγουρα (έχουν ήδη την “εμπειρία” της ACTA). Η σχετική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα το συζητήσει το θέμα άμεσα, αλλά ότι κι αν αποφασίσει, αυτό δεν είναι δεσμευτικό.

Πάρτε μια ιδέα για τη συμφωνία, ΕΔΩ.

Για ψάξτε το όμως λίγο το θέμα και ενημερωθείτε περισσότερο. Θα το βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέχρι σημείου ανησυχίας (για το μέλλον των παιδιών μας)…