Κατηγορίες
τοπική αυτοδιοίκηση

Επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς θα αποτελέσει τον θάνατο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

kallikratisΚαι ξανά τα ίδια και τα ίδια. Και ξανά (πιθανόν) θα μπούμε για πολλοστή φορά στη συζήτηση κατά πόσο ήταν καλός ή όχι ο «Καλλικράτης» (ή νωρίτερα αυτού ο «Καποδίστριας»), κατά πόσο βοήθησε, σε ποιους τομείς προέκυψαν προβλήματα, αν δημοσιονομικά συμφέρει να υπάρχουν 1000 Δήμοι και κοινότητες, αν πολιτικά (ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ) συμφέρει να υπάρχουν 325 ή 1325 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν στεριώνει τίποτε τελικά σ’ αυτή τη χώρα. Ίσως μόνον η φαιδρότητα και ο «ελαφρύς» τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα πράγματα.

Μόλις 6 χρόνια μετά από τον «Καλλικράτη», μόλις έξι χρόνια μετά από εκείνες τις ατέλειωτες συζητήσεις και διαβουλεύσεις για τον τελικό χάρτη (Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ και όχι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης που θα εγγυούνταν τη βιωσιμότητα των Δήμων και των μικρών οικισμών που τους αποτελούν)!

 Τα προβλήματα πολλά, άλλωστε φαίνονται από το 2010 και μετά. Όμως μια επιστροφή προς τα πίσω δεν θα τα λύσει σίγουρα. Θα τα αυξήσει, όπως και θα επιτρέψει να βάλουν χέρι οι ιδιώτες σε πολλές υπηρεσίες που σήμερα τις παρέχουν οι Δήμοι.

Και θα βάλουν χέρι, αυτό είναι σίγουρο!

Γιατί αν δεν μπορούν π.χ. να μαζέψουν σκουπίδια Δήμοι με προϋπολογισμούς 40-50 εκατομμυρίων, τότε τι ακριβώς θα κάνουν οι Κοινότητες που θα έχουν κάτι χιλιάρικα στη διάθεσή τους;;;

Αν σήμερα κρίνεται ασύμφορη οικονομικά η αγορά 200 λαμπτήρων φωτισμού και οι Δήμοι αναμένουν να γίνουν 300 μπας και πετύχουν καλύτερη τιμή αφήνοντας στο σκοτάδι ορισμένες οδούς, πως θα είναι αύριο συμφέρουσα η αγορά μόλις 20 λαμπτήρων;;;

Ο έλεγχος για προμήθειες θα είναι (έστω) ο ίδιος με σήμερα;; Ή πάλι θα μπλέξουμε με τα γνωστά 30άρια και 45άρια και θα γίνεται ο κακός χαμός χωρίς να κατασκευάζεται τίποτε ουσιαστικό παρά να «πέφτουν» αόρατα χαλίκια από αόρατα φορτηγά και όλοι μαζί θα κάνουν γαργάρες;;

Ή μήπως υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για το μέλλον που θα έχουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης;;; Στα χέρια ιδιωτών θα καταλήξουν, γιατί ποιος Δήμος των 5 ή των 10 χιλιάδων θα μπορεί να κατασκευάσει κάτι και να το λειτουργήσει;;

Τα παραπάνω παραδείγματα-ερωτήματα ΔΕΝ είναι τυχαία.

Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς θα αποτελέσει τον θάνατο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν πραγματικά θέλουν κάτι, τότε ας τροποποιήσουν το υφιστάμενο καθεστώς. Και ας προχωρήσουν προς τον εξορθολογισμό των δαπανών. Κι ας κάνουν μόνο 2-3 τροποποιήσεις, όχι περισσότερες.

– Ας αλλάξουν τον χάρτη μόνο σε ελάχιστες και ιδιαίτερες περιπτώσεις (όταν π.χ. ενώθηκαν Δήμοι που ουδεμία σχέση είχαν μεταξύ τους λόγω γεω-μορφολογίας και τώρα φαίνονται οι ανισότητες και οι αδικίες μέσα στον ίδιο τον Δήμο).

– Ας υποχρεώσουν μόνο σε θεματικούς αντιδημάρχους, για να ελέγχεται κεντρικά το σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών, των έργων και των προμηθειών.

– Ας δώσουν περισσότερες αρμοδιότητες (εκ του νόμου, και όχι να το αφήσουν στη βούληση των δημάρχων) στους προέδρους και στα συμβούλια των Δημοτικών και των Τοπικών Κοινοτήτων.

– Ας επιβάλλουν τη χρηματοδότηση από το κεντρικό δημοτικό ταμείο των Δημοτικών και των Τοπικών Κοινοτήτων βάσει πληθυσμού, με ρήτρες που θα εγγυώνται και την ανάπτυξη των μικρότερων οικισμών, με ταυτόχρονη επιστροφή των δημοτικών τελών στις Κοινότητες από όπου «φεύγουν».

– Ας υποχρεώσουν να γίνει από τους Δήμους ριζική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών, με μετακινήσεις υπαλλήλων από υπεράριθμες υπηρεσίες σε άλλες με λιγότερο ή καθόλου προσωπικό. Όμως, από Αθήνα μεριά θέλουν να βάλουν χέρι σε δημόσιους υπαλλήλους;;; Ή θα σκεφτούν τις επόμενες εθνικές εκλογές;; Και σε κάθε Δήμο έχουν τη βούληση να το κάνουν;; Ή θα σκεφτούν τις επόμενες τοπικές εκλογές;;;

Κι ας τιμωρήσουν επιτέλους τη σαπίλα και τη σήψη του παρελθόντος. Ώστε στο μέλλον να μην διανοηθεί κανένα λαμόγιο που το παίζει σωτήρας να κάνει οτιδήποτε που θα βλάψει, έμμεσα ή άμεσα, το δημοτικό ταμείο και το συμφέρον των δημοτών.