Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Οικονομικά, ΣΜΑ και Δημοτ. Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

ds20150316Αναφορά σε πολλά θέματα – τρέχοντα αλλά και χρόνια, έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας από τον Δήμαρχο και συμβούλους.

Αρχικά από το σύνολο των παρατάξεων έγινε αναφορά στο θέμα του θανάτου της 17χρονης μαθήτριας και εκφράστηκαν τα συλλυπητήρια όλων στην οικογένεια της.

Τα οικονομικά όμως, το θέμα του ΣΜΑ στο Νησέλι καθώς και το θέμα της βιβλιοθήκης απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τη συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Μαρτίου.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης ενημέρωσε ότι στη Μελίκη προ δεκαημέρου σημειώθηκε κλοπή σε αντλιοστάσιο της περιοχής, με αποτέλεσμα η προκληθείσα ζημία να ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο των 15 χιλιάδων ευρώ (ενώ όπως είπε σε επόμενη συνεδρίαση πιθανόν να απασχολήσει το Σώμα η φύλαξη των συγκεκριμένων χώρων).

Επίσης ανέφερε πως ο Δήμος έλαβε κατασχετήρια αγωγή από το δικηγόρο των υπαλλήλων του πρώην Δήμου Πλατέος, στους οποίους θα πρέπει ο (διάδοχος) Δήμος Αλεξάνδρειας να καταβάλει το ποσό των 173.500 ευρώ περίπου – πρόκειται για τα 176 που θα έπρεπε να καταβληθούν στους υπαλλήλους και ποτέ δεν καταβλήθηκαν. Στο ίδιο μήκος κύματος και μια παρόμοια απαίτηση, από το Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ), για οφειλή του Δήμου ύψους 753.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του Φορέα, θα παρακρατείται και θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη της ΔΕΗ.

Για το θέμα των υπαλλήλων του πρώην Δήμου Πλατέος ο τότε δήμαρχος Πλατέος και νυν αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Δημητριάδης ανέφερε ότι η μη προσφυγή του Δήμου οφείλεται σε απώλεια εγγράφου αφού η απόφαση του Δ.Π. είχε διαβιβαστεί στο Δήμο αλλά χάθηκε, οπότε αυτή δεν έγινε. Και μίλησε για ΕΔΕ για το θέμα. Όσο αφορά τον ΦοΣΔΕ, είπε ότι τα χρήματα υπήρχαν τότε, αλλά δεν καταβλήθηκαν λόγων ολιγωρίας του τότε προέδρου του ΧΥΤΑ. Και όπως είπε, “τα χρήματα αυτά θα τα πληρώναμε ούτως ή άλλως σαν Δήμος”, ενώ είπε και “αν τα πληρώναμε το ταμειακό υπόλοιπο θα ήταν πολύ λιγότερο από αυτό που παραδώσαμε”…

Ενημέρωση ζήτησε ο Γ. Σπυρίδης για το ζήτημα των οικονομικών οφειλών προς το Δήμο και για τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος προς αυτή την κατεύθυνση (βεβαιώσεις για οφειλές), για κυκλ. μελέτη για το δρόμο από Νησέλι έως Λουδία (ΠΕΟ Θεσσαλονίκης – Κατερίνης που διέρχεται από το Δήμο Αλεξάνδρειας) και για το ΣΜΑ Νησελίου.

Στο θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Νησελίου αναφέρθηκε εκτενώς και ο δημ. σύμβουλος Χρ. Αλευράς (κατάσταση, μεταφορά στον ΧΥΤΑ) – ο οποίος να σημειωθεί πως έχει ασχοληθεί με το θέμα ουκ ολίγες φορές (και το έχει αναδείξει μαζί με τον τότε δημοτικό σύμβουλο Τάσο Τασιόπουλο).

Η απαντήσεις σε όλα όσα ετέθησαν ήταν οι εξής: για τις οφειλές ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Αλεξόπουλος ανέφερε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε δεσμεύσεις ΑΦΜ για όσους έχουν οφειλές άνω των 200.000 ευρώ και πως εξετάζονται ακόμη περιπτώσεις μη βεβαιωθέντων.

Για τον ΣΜΑ ειπώθηκε από το Διοίκηση πως όντως η κατάσταση είναι δύσκολη (όχι όμως στο βαθμό που παρουσιάστηκε προ ημερών) ενώ θα διορθωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το συντομότερο δυνατό. Για την Ο.Ο.Β. ο δήμαρχος μίλησε για “υπερβάλλοντα ζήλο που ξεπερνά κάθε προηγούμενο” και πως η κατάσταση δεν είναι η παρουσιαζόμενη στις φωτογραφίες που “παραπληροφορούν”. “Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια…θα θέλαμε και εμείς να είναι καλύτερα τα πράγματα”, είπε μεταξύ άλλων ο Π. Γκυρίνης και κατέληξε λέγοντας ότι ο Δήμος είναι σε αναμονή λοιπόν αυτής της προσπάθειας.

Όσον αφορά το θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης για την ΠΕΟ Θεσσαλονίκης – Κατερίνης (και το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα του μεγάλο όγκου βαρέων οχημάτων που διέρχονται), ο δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος είναι σε αναμονή για τη διευρυμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της μελέτης.

Θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε τη συζήτηση για πιθανή μετεγκατάσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προσωρινά σε άλλον χώρο έως ότου ετοιμαστεί το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου – εντός του οποίου θα στεγαστεί. Το θέμα έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο με αίτημά τους δημότες – προφανώς και με αφορμή όσα ακούστηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις για μετεγκατάσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας σε χώρο δίπλα από το ΚΑΠΗ, στην παλιά ΕΑΣ. Οι δημότες αντιδρούν και υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει υποβάθμιση της Βιβλιοθήκης, λόγω μη εγγύτητάς της με το κέντρο της πόλης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ. Ναλμπάντης μίλησε για προσωρινή μεταφορά της βιβλιοθήκης που είναι επιβεβλημένη, ώστε να αποκλειστεί πιθανή ζημιά από πλημμύρες στο μέλλον. Είπε επίσης πως τα χρήματα που θα δοθούν για την αποκατάσταση του χώρου δεν θα χαθούν, αφού ο χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άλλη υπηρεσία του Δήμου μελλοντικά – μέχρι να ολοκληρωθεί το ΠΠΚ Αλεξάνδρειας (πράγμα που θα γίνει όπως είπε σύντομα).

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των βιβλιοθηκονόμων Χαράλαμπος Τσολάκης, που είναι και πρόεδρος στην Τοπική Κοινότητα Κλειδίου. Και όπως ανέφερε, η μεταφορά δεν θα πρέπει να γίνει τώρα, αλλά απευθείας στο ΠΠΚ.

Τελικά το θέμα, μετά και τις τοποθετήσεις των υπολοίπων παρατάξεων, έκλεισε εκεί με απόφαση του Δ.Σ., μεταφορά δεν πρόκειται να γίνει, το θέμα της εξασφάλισης των βιβλίων παραμένει στο αέρα (αφού κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί και πόσες φορές ακόμη μπορεί να κινδυνεύσει ο χώρος από πλημμύρες μέχρι να τελειώσει το ΠΠΚ) ενώ χάνεται και η ευκαιρία να διαμορφωθεί κάποιος επιπλέον χώρος που θα φανεί χρήσιμος στο μέλλον για τη στέγαση κάποιας υπηρεσίας του Δήμου.