Κατηγορίες
κοινωνία παιδεία

Εκδήλωση για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας

4oekdilbull2015Με αφορμή την καθιέρωση της 6ης Μαρτίου ως Ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας οργάνωσε και πραγματοποίησε εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη τέτοιων περιστατικών.

Οι μαθητές του Σχολείου συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις όπως προβολές ταινιών, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά δρώμενα, τραγούδια που στόχο είχαν την πρόληψη του φαινομένου μέσω της αλληλεγγύης, της ευαισθητοποίησης, της ένταξης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους “Τα μπλε γυαλιά” του Γιάννη Κουφονίκου, βασισμένο το σενάριό της στην ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου “Στη φωλιά του Νίκου” από το βιβλίο εκδ. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. “Μίλα, μη φοβάσαι” που γυρίστηκε το 2009 και πρωταγωνιστούσαν και συμμετείχαν μαθητές του Σχολείου.4oekdilbull2015-2

Στη συνέχεια στα project που παρουσιάστηκαν τονίστηκε ιδιαιτέρως ο ρόλος του καλού παιδικού βιβλίου στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ταυτότητας τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από τους μαθητές κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο που, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Σχολείου, πρόθυμα και με μεγάλο ενθουσιασμό απάντησε και κάλυψε όλες τις ερωτήσεις και απορίες τους.

4oekdilbull2015-3Ενδεικτικές ερωτήσεις των μαθητών ήταν:

Πώς βοηθάει το καλό βιβλίο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας;

Οι θύτες, οι μαθητές δηλαδή που ασκούν βία, υπήρξαν και αυτοί θύματα βίας και εκφοβισμού;

Ποιο είναι το όριο διαχωρισμού μεταξύ παρενόχλησης και bullying;

Όταν ο μάρτυρας του φαινομένου μιλήσει στο δάσκαλο, μήπως θεωρηθεί καρφί;4oekdilbull2015-4

Την εκδήλωση του Σχολείου παρακολούθησε και ο Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Νομού Ημαθίας κ. Γεώργιος Χαλκιάς που στο τέλος συνεχάρη θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου για την επιτυχία της εκδήλωσης.