Κατηγορίες
Οικονομία

Εγκρίθηκε από την Ευρωομάδα ο κατάλογος που παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση

eurlucchΑποδεκτός κρίθηκε ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Ελληνική Κυβέρνηση κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη (24/2), σειρά μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη δημόσια και τη φορολογική διοίκηση αλλά και σε άλλα σημεία που άπτονται της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Να σημειωθεί πως ο κατάλογος αυτός αποτελεί τη βάση επί της οποίας θα συζητηθούν πολλά θέματα ώστε να καταλήξουν η Επιτροπεία (που πλέον θα την ονομάζουμε “οι θεσμοί”) και η Ελλάδα σε μια συμφωνία που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του Απριλίου. Όσο για το Μνημόνιο, και αυτό θα το φωνάζουμε με το επίσημο όνομά του, γιατί είναι πιο ωραίο: “Κύρια Συμφωνία Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας”.

Σημεία- κλειδιά στον κατάλογο (και φυσικά στο τι τελικά συμφωνηθεί) αποτελούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (με “ποιοτική και ποσοτική” στελέχωση των υπηρεσιών, όπως αναφέρεται αλλά και με διασφάλιση ότι οι αρμόδιες αυτές υπηρεσίες διαθέτουν “ισχυρή ερευνητική και διωκτική αρμοδιότητα”) και φυσικά οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαχείριση δημόσιας περιουσίας.
Αρχικά σε αυτούς τους 4 τομείς θα δώσει εξετάσεις η Ελληνική Κυβέρνηση – πρώτα εντός της χώρας και στους πολίτες της και στη συνέχεια στην Επιτροπεία.