Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Οικονομία

Αναζητούνται κάποια εκατομμύρια ευρώ (προς επιστροφή στην ΕΕ) – ας είναι καλά οι “επιδοτήσεις”!

granoΣτην αναζήτηση ποσού ύψους περίπου 60-70 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να βγουν οι εμπλεκόμενοι, αφού το δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε αίτηση αναίρεσης που έκανε η χώρα μας κατά της απόφασης της Κομισιόν για ανάκτηση των ενισχύσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν με τη μορφή άτοκων δανείων, κατά την περίοδο 2008 (επί υπουργίας Αλ. Κοντού), σε ΕΑΣ που συγκέντρωναν δημητριακά.

Τι είχε γίνει;;; Ένας συνδυασμός λαθών αλλά και προεκλογικών ή μετεκλογικών διακομματικών χειρισμών που τελικά οδήγησαν την ΕΕ και τα δικαστήριά της στο συμπέρασμα πως τα 150 μύρια δεν ήταν επιδότηση (υπό την έννοια που όλοι γνωρίζουμε) αλλά κρατική ενίσχυση και δεν ήταν συμβατή με την εσωτερική αγορά.


Έτσι, τώρα ήρθε η ώρα να πληρωθούν από τους συνεταιρισμούς τα ποσά που απομένουν από τα δάνεια αυτά (αρκετές ΕΑΣ που συγκέντρωναν δημητριακά έχουν πληρώσει μέρος των ποσών αυτών που είχαν χορηγηθεί με τη μορφή άτοκων δανείων κατά την περίοδο 2008), και το ποσό στο σύνολό του να επιστραφεί στην ΕΕ. Το πρόβλημα επίσης είναι πως πολλές ΕΑΣ έχουν βάλει λουκέτο.

Να σημειωθεί πως ενώ η αποπληρωμή ήταν να γίνει σε ένα εννεάμηνο (θα πληρώνονταν δηλαδή στα τέλη του 2009 περίπου), αλλά έπεσαν κάτι εκλογές στη μέση, κάτι πιέσεις κλπ κλπ. και το θέμα δεν έληξε όταν έπρεπε. Έτσι για μια ακόμη φορά η χώρα εκτέθηκε…