Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα Κύπρος

Συμφωνίες στο Κάιρο – διαφωνίες από την Άγκυρα

protoselidoethnos20141109Την ώρα που οι δικοί μας (Σαμαράς & Αναστασιάδης) πήγαν στο Κάιρο για να κλείσουν με τους Αιγύπτιους συμφωνία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, ο Ερντογάν τους συνδέει με Κάιρο!

Την ώρα που οι Σαμαράς, Αναστασιάδης και Φατάχ-αλ Σίσι συναντήθηκαν στο Κάιρο με σκοπό να γνωστοποιήσουν τη θέλησή τους να οριοθετήσουν οι 3 χώρες τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν – προφανώς φοβούμενος τα δύσκολα μονοπάτια που επέλεξε να τραβήξει – περνάει στην “αντεπίθεση”.

Τις αντιδράσεις του προέδρου της Τουρκίας αναφέρει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, που έχει ως υπότιτλο “Δεν κάνω ούτε βήμα πίσω για το φυσικό αέριο στην Κύπρο”.

Το Σάββατο οι τρεις, μετά τη συνάντηση που είχαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει”.

Η Τουρκία,  “χαλιέται” άσχημα λόγω της παρουσίας του συμπλέγματος των 14 νησιών και νησίδων που είναι γνωστό και με το όνομα “Νότιες Σποράδες” –  εκ των οποίων οι τρείς μεγαλύτερες είναι η Μεγίστη, η Ρω και η Στρογγύλη.  Η ύπαρξη των νησιών την περιορίζει στον ελάχιστο χώρο που της δίδουν τα τούρκικα παράλια και λόγω αυτού δεν είναι δυνατόν να ανοιχτεί στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες.

Εσχάτως, όπως γράφει η εφημερίδα, ο Ερντογάν στέλνει μήνυμα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι όπως η ίδια θέλει.

Φυσικά, αυτό θα το κάνει είτε μέσω του γιαλαντζί κράτους των Τουρκοκυπρίων (ενθυμούμενη τα “δικαιώματα” των αδελφών τους στην οικονομία του νησιού, 40 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου) είτε απευθείας με έξοδο στην περιοχή για έρευνες.

Απ’ την άλλη, ο ΟΗΕ προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένο εκεί που δεν υπάρχει – ουσιαστικά – πρόβλημα. Η Κύπρος, ως η μόνη αναγνωρισμένη διεθνώς κρατική οντότητα στο νησί, έχει να αντιμετωπίσει μια πρόταση του ΟΗΕ για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και σύνδεση του θέματος αυτού με την αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ΟΗΕ έχει στείλει στο νησί (αλλά και στην Ελλάδα) μια σειρά από προτάσεις που στην ουσία βάζουν τους Τούρκους στο παιχνίδι των ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ υδρογονανθράκων, αφού προτείνεται μεταξύ άλλων μέχρι και συγκρότηση κοινής επιτροπής από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για το θέμα – λες και είναι όλα τα υπόλοιπα έχουν λυθεί και έχουν μείνει στον αέρα μόνο οι συζητήσεις για τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια. Η για πολλοστή φορά θρασύτατη τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση, ζητώντας πάγωμα κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων (!) ενώ οι δικοί μας απέρριψαν επίσης οποιαδήποτε συζήτηση.

Φυσικό επακόλουθο όσων λέει ο Τούρκος πρόεδρος – και πράττει η χώρα του το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο – είναι να βρίσκονται σε επιφυλακή οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.