Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα Κύπρος

“Όχι” της Κύπρου στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης (με το τούρκικο σκάφος στην ΑΟΖ της)

piattperfΚλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους Αθήνα και Λευκωσία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με τη μη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Οι αντιδράσεις Κύπρου και Ελλάδας έρχονται μετά από την τουρκική οδηγία NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, ανέστειλε τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό (ακυρώνεται η μεθαυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου), που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος, αντιδρά στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα, Kerim Uras, στο υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Οι Αμερικάνοι πάντως παίζουν πάλι την… Πυθία (εδώ και δεκαετίες δεν έχουν λάβει επίσημα μια ξεκάθαρη θέση) και όπως αναφέρθηκε είναι της άποψης ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης – λύσης που στην ουσία είναι η επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.