Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Φήμες και σκέψεις για αλλαγές (το φθινόπωρο) στην ιστορία με τα χρέη προς το Δημόσιο

trypaeuroΠληθαίνουν οι φήμες – γιατί περί φημών και δημοσιευμάτων πρόκειται που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί – πως τελικά θα υπάρξει ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα κλείσει έναν αέναο κύκλο.

Το γενικότερο σχέδιο είναι να κατατεθεί μέσα στο φθινόπωρο νόμος που θα αλλάζει το υπάρχον καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι χρωστούν στο Δημόσιο. Υπάρχουν όμως δυο συγκεκριμένα σενάρια που κυκλοφορούν – όχι για το αυτόφωρο αλλά για το τι θα γίνει με τις οφειλές, που έχουν ήδη αγγίξει τα 67,5 δις ευρώ.

α. Το πρώτο σενάριο είναι αυτό που φέρεται πως αναφέρει η Επιτροπεία, δια της ομάδας δράσης του Ράϊχενμπαχ: έκθεση της Ομάδας την οποία έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών υποδεικνύει στην κυβέρνηση ότι από τα 67,5 δισ. των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να διαγραφούν τουλάχιστον τα 50 δισ. ευρώ! Τόσα υπολογίζουν πως είναι «αέρας κοπανιστός» από πρόστιμα που είναι γραμμένα και βεβαιωμένα στα βιβλία της Εφορίας αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν.

β. το δεύτερο σενάριο εκτιμά ότι μόνο τα 25 από τα 67,5 δισ. μπορούν να διαγραφούν, αφού το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πρόστιμα που μπορούν να διαγραφούν. Δηλαδή παίζει το ενδεχόμενο να διαγραφούν τα πρόστιμα και όχι ο πραγματικός φόρος. Άρα “εισπράξιμα” θεωρούνται τα 42,5 δις ευρώ.

Στα προς σκέψη (και υλοποίηση) είναι να μειωθούν αρχικά οι προσαυξήσεις για τα ληξιπρόθεσμα. Γιατί αν συνεχιστεί με τον ρυθμό αυτό οι προσαυξήσεις, τότε εντός σύντομου χρονικού διαστήματος τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα φτάσουν τα 100 δις, χωρίς να το πάρει κανείς είδηση….

Επίσης, προς σκέψη είναι να σβηστούν τα πρόστιμα που έχουν ήδη σωρευτεί και επιβαρύνουν τα παλαιά χρέη στην Εφορία. Όσο για τα πρόστιμα π.χ. για εικονικές συναλλαγές, υπάρχει η άποψη πως αυτά θα πρέπει να μείνουν ως έχουν ή ακόμη και να αυξηθούν, αφού θα πρέπει να λειτουργούν αποτρεπτικά για όποιον τολμά να κάνει εικονικές συναλλαγές. Δηλαδή το πρόστιμο θα πρέπει να είναι υψηλό σε σχέση με το ύψος της εικονικής συναλλαγής, έτσι ώστε να μην “συμφέρει” τον παραβάτη να προχωρά σε αυτή αφού θα ξέρει πως θα πληρώσει διπλά και τρίδιπλα το ύψος ενός εικονικού τιμολογίου.

Όπως και να έχει, οτιδήποτε και αν γίνει, θα ισχύσει από το 2015 (δεν είναι δυνατόν να αλλάξει κάτι στο μέσο του οικονομικού έτους) και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο φθινόπωρο.