Κατηγορίες
αγροτικά Ευρωπ. Ένωση

ΥΠΑΑΤ για όσα ανακοινώθηκαν από την ΕΕ: Δεν επηρεάζονται τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα

eucommiofficeΠροβληματισμό – που το ΥΠΑΑΤ με ανακοίνωσή του σπεύδει να κλείσει – προκαλούν τα ανακοινωθέντα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις αποζημιώσεις (ύψους 125 εκατ. ευρώ) που θα καταβληθούν από την ΕΕ σε αγρότες που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ ανακοίνωσε πως αποζημιώσεις θα δοθούν για ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια και αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια. Επιπλέον, οι αποζημιώσεις θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο φρούτα και λαχανικά που «δεν έχουν περισυλλεγεί ή περισυλλέγονται ενώ είναι ακόμη άγουρα (πρώιμη συγκομιδή)» και τίθενται σε ισχύ από σήμερα, 18 Αυγούστου. Δεν αφορά δηλαδή τις τεράστιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων που έχουν ήδη περισυλλεγεί και «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές απαγορεύσεις εισαγωγών.

 .

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναφέρει ότι δεν επηρεάζονται τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα. Συγκεκριμένα:

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 18 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ορισμένα ευπαθή φρούτα και λαχανικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζει τα εξής:

.

1. Τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014. Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού – στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών – πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου. Μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014.

2. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα.