Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Στο Άρειο Πάγο το θέμα με τους ελέγχους της Εφορίας χωρίς δικαστικό λειτουργό στα σπίτια

giustizia2Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει τελικά κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι η δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία δικαστικών.

Το όλο θέμα ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, η οποία το έφερε στη δημοσιότητα και ανέφερε αναλυτικά τα της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία εκδόθηκε με πλειοψηφία 14-10 ψήφους, αφού ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ σκέφτονταν να προωθήσει κατ’ οίκον ελέγχους από την Εφορία (κατά τα αμερικανικά “πρότυπα”).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι …επισκέψεις θα μπορούσαν να γίνονται όχι μόνο για ελέγχους αλλά και προς αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη οφειλών ή και για κατάσχεση κινητών πραγμάτων, ενώ η γνωμοδότηση προέβλεπε ότι η παρουσία δικαστικού λειτουργού ήταν απαραίτητη μόνο όταν επρόκειτο να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Όπως κι αν έχει, το θέμα (και παρά τους περιορισμούς που είχαν προβλεφθεί) είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και έχει ξεσηκωθεί σάλος – γιατί στέλνει τη χώρα τουλάχιστον στον Μεσαίωνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το όλον σχέδιο έχει αποσταλεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να αποφασιστεί το πόσο νόμιμο ή όχι είναι να μην υπάρχει δικαστικός κατά τους ελέγχους αυτούς.