Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δυο προσφυγές (που αξίζουν πολλά λεφτά) – θα συζητηθούν πάρα πολύ…

astamartelloΔυο προσφυγές που θα συζητηθούν πολύ τις επόμενες εβδομάδες σε διεθνές επίπεδο έρχονται στην …επιφάνεια από χθες το απόγευμα.

  • Η πρώτη αφορά την ιστορία με τη στημένη “χρεοκοπία” της Αργεντινής (που έχει να πληρώσει αλλά δεν πληρώνει, γιατί πρόκειται για νταβατζηλίκια!). Το Μπουένος Άιρες ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη να κινήσει μια διαδικασία εναντίον των ΗΠΑ για το χρέος της Αργεντινής. Στην προσφυγή της προς το Διεθνές Δικαστήριο η Αργεντινή αναφέρει πως οι ΗΠΑ «προέβησαν σε παραβιάσεις της κυριαρχίας και της ετεροδικίας της Αργεντινής και άλλες σχετικές παραβιάσεις ως αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων που έλαβαν αμερικανικά δικαστήρια».

.

  • Η δεύτερη προσφυγή – που δεν έχει γίνει ακόμη – έχει να κάνει με την ΕΕ που …απειλεί τη Μόσχα πως θα προσφύγει γιατί η Ρωσία άσκησε ένα νόμιμο δικαίωμά της, αυτό της επιβολής εμπάργκο.Η Ευρώπη θεωρεί ότι αυτή μπορεί να εφαρμόζει οποιοδήποτε μέτρο γουστάρει έναντι οποιουδήποτε αλλά ο θιγόμενος δεν μπορεί. Έτσι σκέφτεται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά το αγροδιατροφικό εμπάργκο που επέβαλε ο Πούτιν. Το παραπάνω (την πιθανότητα προσφυγής δηλαδή) ανέφερε ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα.

Να σημειωθεί πως οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τη Ρωσία είχαν αξία περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά.