Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Στην επικαιρότητα ξανά η συζήτηση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

petrthermansiΣτην επικαιρότητα έρχεται μια ακόμη φορά η συζήτηση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην πιθανότητα επαναφοράς του στα επίπεδα που βρίσκονταν την περίοδο 2011 – 2012.
.

Από τη μια οι πρατηριούχοι, που με ανακοίνωση του σωματείου τους ΠΟΠΕΚ το ζητούν επιτακτικά, αναφερόμενοι στους αριθμούς που δείχνουν μείωση στις πωλήσεις, άρα και στα έσοδα που φτάνουν στα κρατικά ταμεία, αλλά και στις συνθήκες που μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει λόγω της αύξησης.
Από την άλλη το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο αναφέρει ότι οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. Υστέρηση που δεν καλύπτεται από την αύξηση των εισπράξεων από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο που προέκυψαν μετά την εκρηκτική αύξηση του φόρου κατά 450%.

.
Στην ανακοίνωσή τους, οι βενζινοπώλες αναφέρουν μεταξύ άλλων:
“Ύστερα από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 440% και την εξίσωση του με το πετρέλαιο κίνησης, έρχονται στην δημοσιότητα τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να επιβεβαιώσουν την παταγώδη αποτυχία του μέτρου, την χειμερινή περίοδο 2012-2013 και 2013-2014″….
“Η εξίσωση του Ε.Φ.Κ εκτός από την επιδείνωση των συνθηκών φτώχειας και μιζέριας που βιώσαν οι Έλληνες κατά τους δύο προηγούμενους χειμώνες, επιδείνωσε παράλληλα και τα δημόσια έσοδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Την χειμερινή περίοδο 2012-2013 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η αύξηση του Ε.Φ.Κ, οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν 71% και την επόμενη χρονιά 2013-2014 κατά 67%, σε σύγκριση με την περίοδο 2011-2012, οι δε απώλειες των δημοσίων εσόδων ξεπέρασαν συνολικά τα 750 εκατ. από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος”.