Κατηγορίες
κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: διαβάστε και δεν θα χάσετε. Το αντίθετο!

hmeraetholonti aimodotiΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών εξέδωσε μια ανακοίνωση που είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι ανάγκες της χώρας μας είναι περίπου 650.000 μονάδες ετησίως και πως μόλις το 50% προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες. Περίπου ένα ποσοστό 50% από συγγενείς ή φίλους ανθρώπων που χρειάζονται αίμα (αυτό που λέμε και ξαναλέμε, “μην περιμένουμε να ζοριστούμε για να γίνουμε αιμοδότες!”) ενώ περίπου 25.000 φιάλες ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!

Διαβάστε το δελτίο και θυμηθείτε ότι ακόμη και σήμερα μπορείτε να πάτε να δώσετε αίμα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο.

.

Επίσης, όσοι είστε στην περιοχή μπορείτε να πάτε στα Τρίκαλα. Εκεί υπάρχει ένας εξαιρετικά δραστήριος σύλλογος αιμοδοτών, που σήμερα λόγω της ημέρας κάνει εκδηλώσεις. Λαμπαδηδρομία και μουσική βραδιά (με 10 ευρώ είσοδο).

 .

Στην ανακοίνωση της ΠΟΣΕΑ αναφέρονται τα παρακάτω:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η Διεθνής Εταιρεία Μετάγγισης Αίματος και η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Αιμοδοτών αποφάσισαν το 2003 να γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 14 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν τότε να στηρίξουν την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη και από το 2004, με αφορμή το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη, συμμετέχουν και υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας και γνωστοποίησης περαιτέρω της ανάγκης για ασφαλές αίμα και παράγωγά του.

.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη όμως βασικά είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τους δωρητές αίματος και όλους αυτούς που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και την προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Σ’ αυτούς που προσφέρουν ανιδιοτελώς με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας απέναντι στην κοινωνία και τον άνθρωπο, δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και πολιτισμού.

.

aimod15Οι ανάγκες σε αίμα της χώρας μας ανέρχονται σε 650.000 μονάδες περίπου ετησίως. Απ’ αυτές μόνο ένα ποσοστό που είναι λίγο μικρότερο από το 50% προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Ένα ποσοστό γύρω στο 50% προέρχεται από τους δότες αναπλήρωσης (συγγενείς ασθενών κ.λ.π.) και μια ποσότητα 25.000 μονάδων εισάγεται από την Ελβετία με μεγάλο κόστος. Σημειώνουμε ότι μια ποσότητα 25.000 μονάδων περίπου καταστρέφεται εξ αιτίας της κακής οργάνωσης κυρίως.

Η Πολιτεία ποτέ δεν είχε οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και βέβαια δε δείχνει καμιά διάθεση να συνδράμει στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).

.

Η ΠΟΣΕΑ και οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών σ’ όλη την Ελλάδα που είναι μέλη της, αγωνίζονται καθημερινά, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν για να καταστεί η χώρα αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Στην κατεύθυνση αυτή επιζητά και επιτυγχάνει συνεργασίες και κοινές δράσεις με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, με συνδικαλιστικούς φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.

Συμπορεύεται με όλους όσους αγαπούν την εθελοντική αιμοδοσία, που πιστεύουν στην Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων Σώματος και επιμένουν να δίνουν στη ζωή μια ακόμη ευκαιρία.

Προσπαθεί να πείσει την Πολιτεία, την οποία ουσιαστικά υποκαθιστά στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, να εξασφαλίσει με νόμο τους στοιχειώδεις και αναγκαίους πόρους προς τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους.

Είναι ο μοναδικός φορέας στη χώρα που δημιουργεί τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα για την προβολή της εθελοντικής αιμοδοσίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

.

Τιμά και ευχαριστεί τους εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά τους παροτρύνοντάς τους παράλληλα όχι μόνο να συνεχίσουν να είναι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες αλλά και να συμμετέχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης όλων των Ελλήνων στην κατεύθυνση αυτή και στην προσπάθεια να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Συμμετέχει μαζί με όλους τους Συλλόγους μέλη της σ’ όλη τη χώρα και τους νέους της μέσω της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ε.Ν.Ε.Α.) στον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή, καθώς και στην προσπάθεια που γίνεται παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας για αυτάρκεια σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Αφιερώνει αυτή την ιδιαίτερη ημέρα στους εθελοντές αιμοδότες και καλεί όλους τους Συλλόγους μέλη της να γιορτάσουν αυτή την ημέρα με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

.

Το σύνθημα μας για φέτος το οποίο αποτελεί κοινή Πανελλαδική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη και θα πραγματοποιηθεί από όλους του Συλλόγους Μέλη της Π.Ο.Σ.Ε.Α  είναι η «δημιουργία ανθρώπινης σταγόνας αίματος».

Η δράση αυτή, η οποία θα λάβει χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Ιουνίου και ώρα 12:00, μπορεί να πλαισιωθεί από χορευτικά συγκροτήματα σε κλίμα γιορτής, να φωτογραφηθεί και να αναρτηθεί άμεσα στα Ηλεκτρονικά Κοινωνικά Δίκτυα (facebook) ή σε οποιοδήποτε άλλο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης είναι διαθέσιμο. Καλό θα ήταν οι αναρτήσεις να ξεκινήσουν από το facebook μετά τις 12:00 το μεσημέρι.

Στόχος της ιδέας η ενοποίηση, αφού πρόκειται για μία Πανελλαδική παράλληλη δράση όλων των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, η οποία θα έχει μεγάλη διάσταση σε όλα τα ΜΜΕ και συνάμα πολύ χαμηλό κόστος.

Με την στήριξη πάντα της Ομοσπονδίας, Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους Εθελοντές Αιμοδότες και αναμένουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό.