Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Άρθρο (Αλίκη Μάτση): Έργα και ημέρες του Κάρολου Παπούλια

karpapouliasτης Αλίκης Μάτση (“Εφημερίδα των Συντακτών”)

Aνήμερα των 85ων γενεθλίων του, ο Πρόεδρος υπέγραψε το κλείσιμο της Βουλής, θυμίζοντάς μας ότι έχει υπογράψει όλα τα μνημόνια και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που του έχουν σερβίρει οι εκάστοτε κυβερνήσεις..

.

Τα γενέθλια του είχε στις 4 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Εκλεισε τα 85 του χρόνια, συμπληρώνοντας τον ένατο χρόνο στη θέση του πρώτου πολίτη της χώρας.

Τα γιόρτασε ή όχι δεν γνωρίζουμε. Σίγουρα όμως το «δώρο» που εισέπραξε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν πρέπει να τον ευχαρίστησε ιδιαιτέρως.

Τον έβαλε στο ίδιο κάδρο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά διότι υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα να κλείσει εσπευσμένα η Ολομέλεια της Βουλής, καταλογίζοντάς του «υπονόμευση της δημοκρατίας και φαλκίδευση της διαφάνειας», παρότι από τις λίγες αρμοδιότητες που έχουν απομείνει στον θεσμό της προεδρίας είναι η αναπομπή προεδρικών διαταγμάτων ή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. «Οι απόψεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου είναι προσωπικές» απάντησαν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

.

Εννιά χρόνια …ναι

Η αλήθεια είναι πως στα εννέα χρόνια της παραμονής του στην προεδρία ο κ. Παπούλιας δεν είπε και πολλά «όχι» στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές. Μάλλον δεν είπε κανένα.

Συνυπέγραψε όλες τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που συνέταξε η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τη Βουλή σε ένα κατ’ εξοχήν κοινοβουλευτικό πολίτευμα όπως το δικό μας της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Κάνοντας την αρχή από τα προαπαιτούμενα (prion actions), με την υπογραφή του άνοιξε τον δρόμο από το 2012 για όσα ακολούθησαν: απολύσεις, δυσβάσταχτη φορολογία, δραστικό κόψιμο μισθών και συντάξεων, πλήρης έλεγχος των οικονομικών των δήμων και περιφερειών.

Επί της ουσίας απέρριψε την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του, όταν τα μνημόνια άρχισαν να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Συνυπέγραψε και τα τρία, υιοθετώντας το «ορθόν» κατά τους δανειστές μας.

Βεβαίως φέτος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του μίλησε για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Ηταν πολλοί εκείνοι όμως που, παρασκηνιακά, σχολίασαν πως αυτό τον όρο έπρεπε να τον έχει θέσει πέντε χρόνια πριν, προτού αρχίσει να υπογράφει τα μνημόνια.

Και σε άλλες του δηλώσεις, παλαιότερα, αλλά και στο ίδιο αυτό μήνυμα είχε κάνει λόγο για «ανάγκη στήριξης των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων. Αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας, είπε, να ζουν δίπλα μας παιδιά που πεινάνε και ηλικιωμένοι που κρυώνουν. Η ανισότητα κατανομής των βαρών πρέπει να ανατραπεί. Δεν μπορεί μισθωτοί και συνταξιούχοι να έχουν το μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών εσόδων. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για τη συνέχισή της».

Αλλά έμεινε μόνο στα λόγια.

Μια ακόμη πρωτοβουλία του: τέθηκε επικεφαλής της καμπάνιας του υπουργείου Υγείας για την αντικαπνιστική εκστρατεία.

Από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του στη διάρκεια της θητείας του είναι αυτή κατά την επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του Γιόαχιμ Γκάουκ, στον οποίο έθεσε τόσο το θέμα του κατοχικού δανείου όσο και αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων. Απάντηση βεβαίως δεν πήρε καθώς ο κ. Γκάουκ δήλωσε αναρμόδιος.

 .

Φήμες παραίτησης

Αμέσως μετά ωστόσο, ήταν Μάρτιος του 2014, υπήρξαν φήμες ότι προτίθετο να παραιτηθεί. Οι φήμες διαψεύστηκαν αμέσως από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν το είχε κάνει, βάσει του Συντάγματος η χώρα θα οδηγούνταν σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και δύο μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2014. Κάποιες διαρροές από την κυβέρνηση, ότι μπορεί η Βουλή να προχωρήσει σε εκλογή νέου ΠτΔ περί το τέλος του έτους και πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Μάρτιο του 2015, είχαν πυροδοτήσει ανάλογες φήμες: ότι θα παραιτούνταν προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση στην προκήρυξη εκλογών αιφνιδιάζοντας την αντιπολίτευση. Ούτε και τότε συνέβη.

Ολα δείχνουν λοιπόν ότι ο κ. Παπούλιας θα εξαντλήσει τη θητεία του.

Το ερώτημα είναι όμως αν ο παλαιός αθλητής του άλματος επί κοντώ κατάφερε να περάσει τον πήχη που επιβάλλεται από τον θεσμό και την προσωπική του ιστορία ως πολέμιου των Γερμανών κατακτητών.

Τότε είχε πει προφανώς όχι. Τώρα;