Κατηγορίες
σεισμός Χωρίς κατηγορία

Χιλή: ισχυρός σεισμός 8,2 ρίχτερ χτύπησε στις 02:46 σήμερα

sismografoΙσχυρότατος σεισμός, μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – πρώτη εκτίμηση μεγέθους – σημειώθηκε τα ξημερώματα σήμερα (στις 02:46 ώρα Ελλάδας) στα ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Tarapaca της Χιλής. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 86 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Iquique (μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό) ενώ το εστιακό του βάθος – σύμφωνα με το USGS – προσδιορίστηκε στα 20,1 χλμ.

.

Στην ίδια περιοχή καταγράφονται από την ώρα εκείνη και έπειτα πολλοί μετασεισμοί μεγαλύτεροι από 5 Ρίχτερ (μεγαλύτερος έως τώρα ήταν ένας της τάξης των 6,2 Ρίχτερ, στις 02:58 ώρα Ελλάδας).

Οι νεκροί από το σεισμό – που χτύπησε την περιοχή στις 18:46 το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα) – που έχουν καταμετρηθεί έως τώρα…… είναι 5 ενώ εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι,  το οποίο τελικά χτύπησε την ακτή και είχε ύψος περίπου 2 μέτρα.

.

Αρχικά, από το Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι σε Χιλή, Περού, Ισημερινό, Κολομβία και Παναμά αλλά λίγο αργότερα η προειδοποίηση αναθεωρήθηκε και συμπεριέλαβε μόνο τις δυο πρώτες χώρες.

.

Στην περιοχή αυτή της βόρειας Χιλήςέχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενώ χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και βρίσκονται έξω, υπό το φόβο νέας δόνησης αλλά και των μετασεισμών. Επίσης την ευκαιρία να αποδράσουν βρήκαν και περίπου 300 κρατούμενες σε γυναικεία φυλακή της περιοχής Iquique.