Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ το απόγευμα στη Νέα Γουινέα

andelfuoccoΙσχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 16:27 (ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Panguna της Νέας Γουινέας. Τα Αμερικανικό Ισντιτούτο αναφέρει πως το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 30,9 χλμ ενώ το επικέντρό του στα 75 χλμ νοτιοδυτικά από την πόλη Panguna.

Ο σεισμός “έρχεται” μετά από μια σειρά άλλων που έχουν ως επίκεντρό τους την περιφέρεια αυτού που οι επιστήμονες ονομάζουν και “δαχτυλίδι της φωτιάς”.

Το “δαχτυλίδι της φωτιάς” μοιάζει με ένα τεράστιο πέταλο και απλώνεται σχεδόν σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό, χοντροειδώς πρόκειται για την περίμετρο του Ειρηνικού. Φτάνει από τη Χιλή μέχρι την Καμτσάτκα στη Ρωσία  και από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι την Αλάσκα των ΗΠΑ. Το πέταλο αυτό συνδέεται με μία σχεδόν συνεχή σειρά από ωκεάνιες τάφρους, ηφαιστειακά τόξα, ηφαιστειακές ζώνες και λιθοσφαιρικές πλάκες που δίνουν πάνω από το 90% των σεισμών επάνω στον πλανήτη. Ανησυχίες για την ενεργοποίηση του “δαχτυλιδιού της φωτιάς” υπάρχουν από την πλευρά των επιστημόνων μετά από τις τελευταίες μεγάλες σεισμικές δονήσεις στη Χιλή, στο Μεξικό, στα Νησιά του Σολομώντα, στη Νικαράγουα.