Κατηγορίες
Ελλάδα Οικονομία Χωρίς κατηγορία

Έρχονται αλλαγές στην καταβολή του ΦΠΑ

tasse calcoloΝέο ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ «κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής» θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.
.
Σε αυτό το ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ εντάσσονται φορολογούμενοι, των οποίων τα έσοδα κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν έχουν υπερβεί τις 500.000 ευρώ. Αυτοί, πλέον, υποχρεούνται να καταβάλουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατά τον χρόνο είσπραξης της αμοιβής- αντιπαροχής τους για τις φορολογητέες πράξεις τους, ενώ ο φόρος εισροών εκπίπτει κατά τον χρόνο πληρωμής του τιμήματος που καταβάλλουν για φορολογητέες πράξεις άλλων.
.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι σε αυτό το ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος σε ΦΠΑ, ο οποίος, αποδεδειγμένα, δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων, ή καταστάσεις πελατών- προμηθευτών, ή έχει υποπέσει σε φοροδιαφυγή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτή η εξαίρεση ισχύει και για όσους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες δεν έχουν κλείσει χρόνο από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.