Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ένα νέο φαινόμενο: παραιτήσεις από ιδιοκτησίες υπέρ του Δημοσίου

casa6Ένα φαινόμενο που οι ειδικοί ισχυρίζονται πως θα λάβει διάσταση στο μέλλον εμφανίστηκε εσχάτως στη χώρα μας: η παραίτηση ιδιοκτητών ακινήτων από την κυριότητα της ακίνητης περιουσίας τους υπέρ του Δημοσίου λόγω της υπερφορολόγησης των ακινήτων αλλά και των άλλων εξόδων!
Η παραίτηση αυτή μπορεί να γίνει με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη και όπως αναφέρεται στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν μία απλή σχετικά διαδικασία και με πράξη, που προβλέπεται στον Αστικό Κώδικα (άρθρο 972) εδώ και χρόνια, απαλλάσσονται… από το ακίνητό τους.
Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς και Δωδεκανήσου ιδιοκτήτες επιλέγουν να αποφύγουν άλλες οδούς, όπως της «δωρεάς» στο Δημόσιο ή του συμψηφισμού, αφού είναι περισσότερο χρονοβόρες και απαιτούν μεγαλύτερη γραφειοκρατική διαδικασία. Έτσι ως ύστατη λύση, το «εγκαταλείπουν» με τελικό αποδέκτη το Δημόσιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν δεν είναι πολλές αλλά έχουν τη σημασία τους αφού είναι πρωτόγνωρες για τις υπηρεσίες.