Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κατάληψη στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη

evz_5Κατάληψη σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην πλατεία Αριστοτέλους από αγρότες, παρουσία εργαζομένων στη βιομηχανία. Οι περίπου 150 αγρότες ζλητησαν συνάντηση με τη διοίκηση και αλλά και αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας (που ανακοινώθηκε χθες). Η νέα τιμολογιακή πολιτική σημαίνει μείωση του τιμολογίου της πρώτης ύλης από 10% μέχρι 12%, μείωση που μεταφράζεται σε 30 ευρώ το στρέμμα και περικοπή των όποιων εκπτώσεων στα τιμολόγια των εφοδίων.

Ο Δημήτρης Τσακιράκης, πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο στο Πλατύ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “Θα παρεμέινουμε όσο χρειαστεί. Αν δεν παραμείνει η τιμολογιακή πολιτική στα πείπεδα του 2013 δεν θα υποχωρήσουμε. Το ζήτημα της τιμής είναι αλλληλένδετο με την εργασία τόσο των αγροτών όσο και των εργαζομένων, Αν δεν υπάρχει το ένα σκέλος δηλαδή οι αγρότες δεν θα υπάρχουν και οι εργαζόμενοι”.

ammanatidou_pasxalidouΜε αφορμή την συμβολική κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης της ΕΒΖ η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, σε δελτίο τύπου της αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«….Είναι εγκληματικό το ότι μια επιχείρηση με εξασφαλισμένες δυνατότητες κερδοφορίας υπέρ του Δημοσίου που θα μπορούσε να προσφέρει, όπως και πριν 10 χρόνια και στην επαρχία θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας και να στηρίξει χιλιάδες οικογένειες τευτλοπαραγωγών και τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, ωθείται κατ’ αυτόν τον τρόπο στην υποβάθμιση κι από ‘κει στον «Καιάδα» των ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε η ζάχαρη είναι ένα βασικό προϊόν διατροφής σε μια περίοδο όπου η επισιτιστική κρίση καραδοκεί. Καλούμε τη διοίκηση της ΕΒΖ να αναθεωρήσει την τιμολογιακή πολιτική της αναλογιζόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στους παραγωγούς, τους εργαζόμενους αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Καλούμε επίσης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τοποθετηθεί επιτέλους επίσημα σχετικά με το «σήριαλ» της ΕΒΖ.»