Κατηγορίες
αστυνομικές ειδήσεις κοινωνία Χωρίς κατηγορία

Έρχονται αλλαγές σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΓΓΠΠ

paroysiastpyrsxedioΑλλαγές στη δομή της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και της ΓΓΠΠ φέρνει το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε και το οποίο θα αλλάξει τον χάρτη των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.

Υπηρεσίες ή τομείς υπηρεσιών καταργούνται ή συγχωνεύονται, αστυνομικά τμήματα καταργούνται και υπηρεσίες που μέχρι τώρα είχαν παρουσία στην περιφέρεια θα υπάγονται στην Αθήνα. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι (δια των συνδικαλιστών τους, που σήμερα βγήκαν σε ραδιόφωνα της Αθήνας) είναι κατά.

Οι απόψεις για το νέο σχέδιο διίστανται, αφού κάποιοι λένε πως θα αποδυναμώσει τις υπηρεσίες που είχαν παρουσία στην περιφέρεια της χώρας και πως θα πάψει η αστυνομία να έχει παρουσία ακόμη και σε μικρές κοινωνίες ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι το σχέδιο θα “βγάλει” από τα γραφεία (λόγω κατάργησης θέσεων διοικητικού προσωπικού) πάρα πολλούς αστυνομικούς.

Πρόθεση του υπουργείου, όπως εκφράστηκε, είναι να μειωθεί κατά τουλάχιστον 25% ο χρόνος της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στις κλήσεις των πολιτών για βοήθεια. Επίσης να καταργηθούν 6.700 κενές οργανικές θέσεις – αλλά να αυξηθεί κατά 50% η δύναμη των ΕΚΑΜ (από 200 σε 300), ενώ με επιπλέον προσωπικό θα ενισχυθούν και οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Τέλος, ενταχθούν στη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί (ως ειδικής κατηγορίας προσωπικό, αφού δεν θα οπλοφορούν και θα καλύπτουν τις ανάγκες της δημοτικής αστυνόμευσης).

Οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στην Αστυνομία αλλά γίνονται και στην Πυροσβεστική και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, οι υπάρχουσες δομές μειώνονται κατά 43% στην ΕΛ.ΑΣ., κατά 30% στην Πυροσβεστική και κατά 36% στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.