Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

“Οίκοι”: γονατίζουν τη χώρα με το παραμικρό, τους πληρώνουμε κιόλας!

vouliΕίναι πασιφανές πως το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να μείνει στην προ του 1973 εποχή και να κάθεται μόνο κι έρημο να προσπαθεί να βγάλει άκρη. Όμως, το να πληρώνει τους “οίκους” σε εποχές που αυτοί απαξιώνονται από τους περισσότερους ανεξάρτητους διεθνείς οικονομικούς παρατηρητές (εξαιτίας των μεθόδων που χρησιμοποιούν), αυτό είναι τελικά μεγάλη βλακεία. Γιατί στην ουσία “και μας θάβουν, και τους τα σκάμε!”.

Στη Βουλή κατατέθηκε προ ημερών ερώτηση για το πόσα παίρνει από το Δημόσιο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ετήσια βάση. Την ερώτηση είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα ζητώντας να ενημερωθεί «για ποιο λόγο το Ελληνικό Δημόσιο δίνει ετησίως 137.000 ευρώ στην Standard & Poor’s για να μας υποβαθμίζει».

Το απαντητικό έγγραφο έφτασε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα……. και όπως αναφέρεται σε αυτό υπάρχουν μειώσεις προς όλους τους οίκους με τους οποίους συνεργάζεται το Δημόσιο, μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ του 48% και 82%.

Η Γιαταγάνα αναφέρει στην ερώτησή της ότι όλοι αυτοί οι οίκοι εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, όπως πλειστάκις έχει αποδειχθεί. Όμως ο Χ. Σταϊκούρας κάνει αναφορά στην αναγκαιότητα συνεργασίας με τέτοιους οίκους, λέγοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος των ανεπτυγμένων χωρών, μέλος της ευρωζώνης και μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στις διεθνείς αγορές χωρίς να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και επομένως έπρεπε να αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης λόγω των εκδόσεων χρέους που διενεργούσε. Επιπροσθέτως, η χώρα μας έχοντας ως στόχο την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα πρέπει να αξιολογείται γιατί αυτό θα βοηθήσει σε πιο ασφαλή και συμφέρουσα, από πλευράς κόστους δανεισμού, έξοδο της χώρας μας στις αγορές.