Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Στηρίζουν λέει οι Ευρωπαίοι, Μέχρι τέλους όμως;;

ancyΣτηρίζει “πολιτικά” λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό μόλις μια ημέρα μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ Έρογλου και Αναστασιάδη.

Ο Μπαρόζο και η Επιτροπή του στήριξαν την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας (που θέλει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, κάτι με το οποίο διαφωνεί η τουρκοκυπριακή πλευρά), όπως και υπέρ των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε αυτά περιλαμβάνεται και σχέδιο για την επιστροφή της Αμμοχώστου, κάτι το οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και έθεσε ξεκάθαρα ο πρόεδρος τόσο στο κολέγιο των Επιτρόπων, όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Χ.Β.Ρομπέι.

Αμέσως γεννώνται 2 σημεία που θα πρέπει να σταθούμε, σχετικά με το θέμα:

1) τι θα κάνει η ΕΕ όταν τα πράγματα ζορίσουν για αυτήν, όταν δηλαδή οι Τούρκοι θα πιέσουν ή θα ξεφτιλίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με τη στάση τους. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε παλαιότερες συμπεριφορές τους, που φυσικά έχουν να κάνουν περισσότερο με τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας και τα 80.000.000 καταναλωτές παρά με το Διεθνές Δίκαιο. Έχουν να κάνουν δηλαδή με ατελείωτα “ναι μεν, αλλά” …

2) τι θέλουν οι Τούρκοι – αν και αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον. Θέλουν να μην υπάρχει πουθενά γραμμένο κάτι που να έχει σχέση με “Κυπριακή Δημοκρατία”. Θέλουν να την εξαφανίσουν και στα χαρτιά, ώστε να έχουν να κάνουν με “κοινότητα Ελληνοκυπρίων” και όχι με ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ όταν θα κρίνουν πως ήρθε η ώρα να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να τελειώσει (αν τελειώσει) το έγκλημα της εισβολής και κατοχής μέρους ενός ανεξάρτητου κράτους.