Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μια σπάνια υβριδική έκλειψη ηλίου σήμερα το μεσημέρι (γύρω στις 15.10)

eklipsiΤο σπάνιο φαινόμενο της υβριδικής έκλειψης ηλίου θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε σήμερα το μεσημέρι.

Την έκλειψη, που θα είναι ορατή και στην Ελλάδα, θα σημειωθεί μετά το μεσημέρι, οι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως σπάνια και υβριδική γιατί θα ξεκινήσει ως “δακτυλίδι φωτιάς” και στη συνέχεια θα μεταμορφωθεί σε ολική, καθώς η σκιά της Σελήνης θα πέσει στη Γη.

Μια έκλειψη του είδους αυτού είναι ορατή ως ολική σε κάποιες περιοχές της τροχιάς της και ως δακτυλιοειδής σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Ειδικότερα, η έκλειψη θα είναι ορατή…… ως μερική στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, τις ανατολικές ΗΠΑ, τη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Νότιο Αμερική. Αντίθετα, στην κεντρική Αφρική η έκλειψη Ηλίου θα είναι ολική και σε χώρες όπως η Κένυα, η Ουγκάντα, η Γκαμπόν ή η Αιθιοπία θα έχει τη μέγιστη διάρκεια, περίπου ένα λεπτό.

Στη χώρα μας η έκλειψη θα είναι ορατή ως μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη. Πιο συγκεκριμένα, η κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα φτάσει το 10% στη νότια Ελλάδα, όπου το φαινόμενο θα διαρκέσει πάνω από μια ώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα το ποσοστό θα είναι μικρότερο και το φαινόμενο θα διαρκέσει το πολύ μισή ώρα. Για παράδειγμα, στην Αθήνα η έκλειψη θα διαρκέσει από 15:08 έως 16:05 και στη Θεσσαλονίκη από 15:16 έως 15:47.

Οι αστρονόμοι προειδοποιούν ότι η παρατήρηση της έκλειψης με γυμνά μάτια, κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια χωρίς ειδικά φίλτρα είναι επικίνδυνη.

Να σημειωθεί πως η επόμενη έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2015.