Δεν αναμέναμε να ακούσουμε και κάτι άλλο. Άλλωστε, ειδικά όταν μπαίνει το χρήμα στη μέση μιλάμε για συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν πα’ να ‘χεις απέναντι τον ίδιο τον Χίτλερ για συνομιλητή.
Σύμφωνα με έκθεση του 1950, παρά το γεγονός πως τα τσεχικά περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία επισήμως είχαν “παγώσει” με απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε… χρυσές δουλειές με τον Χίτλερ, που είχε εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία τον Σεπτέμβριο του 1938.
Την αμέσως επόμενη χρονιά,……το 1939, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (που είχε το ρόλο ρυθμιστή στις επανορθώσεις που πλήρωνε η Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) υπέβαλλε αίτημα στην Τράπεζα της Αγγλίας να “μεταφέρει” χρυσό αξίας τότε 5,6 εκατομμυρίων λιρών από την Τράπεζα της Τσεχοσλοβακίας σε λογαριασμό της Reichsbank.
Οι Βρετανοί δεν αρνήθηκαν, παρά την απαγόρευση και το “πάγωμα” και έτσι περίπου 2.000 μπάρες χρυσού πουλήθηκαν με τη διαχείριση της Τράπεζας της Αγγλίας σε Βέλγιο,Ολλανδία και Λονδίνο, ενώ πλοία με χρυσό ταξίδεψαν και προς τις ΗΠΑ.
Σε κάποιο στάδιο των πωλήσεων ζητήθηκε άδεια από την κυβέρνηση, η οποία απάντησε πως χρειαζόταν και τη γνώμη του Στέμματος, ωστόσο λόγω των πιέσεων της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι συναλλαγές αυτές συνεχίστηκαν απρόσκοπτα.
Τρεις μήνες αργότερα, η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία, όταν αυτή εισέβαλε στην Πολωνία. Μετά από το ξέσπασμα του πολέμου, έγγραφα δείχνουν πως η κυβέρνησης της Βρετανίας έδωσε οδηγίες στην Τράπεζα να μην ακολουθεί πλέον εντολές από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών “αν αυτές ωφελούν τον εχθρό”.