Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αίγυπτος: στο βάθος φόβοι για "εξαγωγή" σε γειτονικές χώρες – και οι Ρώσοι στο σκηνικό

Πλέον η Αίγυπτος έχει μπει για τα καλά στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, με καμιά από τις αντιμαχόμενες πλευρές να φαίνεται διατεθειμένη να κάνει έστω και λίγο πίσω.
Με τις ταραχές να συνεχίζονται σε καθημερινή βάση και τους νεκρούς πλέον να μετρούνται σε δεκάδες (ή εκατοντάδες) καθημερινά, η Αίγυπτος φαίνεται πως έχει πάρει το δρόμο χωρίς γυρισμό.
Ο “καλύτερος σύμμαχος της Δύσης στον Αραβικό κόσμο” από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και έπειτα κυλάει πλέον στον βούρκο ενός εμφυλίου και η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Αντίπαλοι οι στρατιωτικοί και οι ισλαμιστές. Οι ΗΠΑ…

… δεν ξέρουν τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν και τηρούν στάση αναμονής ενώ η Ευρώπη (βιαστική όπως πάντα και “ακριβή στα πίτουρα αλλά φτηνή στα άλευρα”) είναι σε φάση λήψης αποφάσεων που θα την απομακρύνουν από το παιχνίδι, παρά τό ότι τουλάχιστον 3 χώρες-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος) είναι σε απόσταση αναπνοής από την φλεγόμενη Αίγυπτο. Προφανώς για την γερμανοδιοικούμενη Ε.Ε. αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο το νομίζουν για κάτι παροδικό ή πολύ μακρινό γεωγραφικά. Αν και οι αδυναμίες για κοινή πολιτική είναι δεδομένες, αφού υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο σκηνικό μπήκε πλέον και η Ρωσία, η οποία ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία στρατιωτικές διευκολύνσεις. Ήδη υπάρχει ρώσικο αίτημα ώστε να επιτραπεί ο ελλειμμενισμός στρατιωτικών πλοίων σε κυπριακό λιμάνι αλλά και να γίνει χρήση της αεροπορικής βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου” από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη. Ίσως για αυτούς το θέμα “Συρία” να μην πάει καλά πλέον και θέλουν να βρίσκονται κάπου εκεί κοντά.
Από την Τετάρτη έως σήμερα ο επίσημος απολογισμός είναι 830 νεκροί και κάτι χιλιάδες τραυματίες.
Ένα είναι το σίγουρο: πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Το μοτίβο που παίχτηκε στη Συρία ξεκινά τώρα και στην Αίγυπτο. Και το επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή μια κατάσταση παρόμοιας με αυτήν στο Ιράκ.
Η περιοχή της Ανατολική Μεσογείου είναι για μια ακόμη φορά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ασταθής, αφού πλέον οι φόβοι για εξάπλωση της κρίσης σε μια σειρά από χώρες είναι πιο βάσιμοι από ποτέ. Ιορδανία, Παλαιστινιακά Εδάφη, Λιβύη (που είναι σε ομηρία), Τυνησία και Αλγερία είναι “επίφοβες” όσο ποτέ άλλωτε, αφού η δύναμη ισλαμιστικών κινημάτων σε αυτές είναι μεγάλη. Απλά στα κινήματα αυτά δεν έχει δωθεί η …ευκαιρία να κάνουν αυτά που κάνει στην Αίγυπτο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει σε όλες τις παραπάνω χώρες “αδελφά” κινήματα ή “υποκαταστήματα”.