Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δανειζόμαστε σαν τρελοί για να σωθούν οι τράπεζες και να πληρωθούν παλιές αμαρτίες


Αέναο το χρέος, ξεπούλημα για το τίποτε, συνεχείς οι ανάγκες για μια …δόση.

Μα γιατί το χρέος μένει στο ίδιο ύψος από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια των δανείων, των Μνημονίων και των Επιτρόπων στη χώρα; Όλοι αναρρωτιόμαστε αυτό. Δηλαδή, τι διάολο γίνεται και τι πληρώνουν οι συνεχώς χρεωμένοι και και γδαρμένοι από τη φορολογία Έλληνες;
Τίποτε! Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, αποπληρώνουν αυτό που θέλουν ΚΑΠΟΙΟΙ να σωθεί, δηλαδή ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Ενώ στην αγορά, που πρέπει να πάρει κάποια στιγμή μπροστά, δεν φτάνει σχεδόν τίποτε.
Όπως αναφέρει σήμερα το nooz.gr, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, το σύνολο σχεδόν των δανείων προς την Ελλάδα (ποσοστό 98%) επιστρέφουν στην τσέπη των δανειστών και μόνο ένα ποσοστό 1,6% καταλήγει στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν που διέρρευσαν στο Reuters, η Ελλάδα θα έχει λάβει 236,8 δισ. ευρώ από το 2010 ως το 2014. Σε αυτά προστίθεται τα έσοδα από ιδιωτική χρηματοδότηση, αποκρατικοποιήσεις και από επιστροφές κερδών (δηλαδή 25,5 δισ. ευρώ) και προκύπτει κονδύλι 262,3 δισ. ευρώ, για να υπολογιστούν τα έσοδα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από τα 236,8 δισ. επίσημης βοήθειας που θα έχει λάβει την περίοδο 2010-2014 η Ελλάδα, τα 89,7 δισ. θα έχουν απορροφηθεί σε αποπληρωμές ομολόγων και μακροχρόνιων δανείων, τα 48,2 δισ. θα έχουν πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 47,1 δισ. θα έχουν πάει για πληρωμές τόκων, τα 34,6 δισ. αφορούν το κόστος του PSI, τα 18 δισ. καλύπτουν βραχυχρόνιο δανεισμό (έντοκα γραμμάτια), τα 15,8 δισ. καλύπτουν το πρωτογενές έλλειμμα και τα 11 δισ. τηνεπαναγορά ομολόγων.


Από τα παραπάνω βασικά κονδύλια προκύπτει πως το άθροισμα των τεσσάρων πρώτων (237,6 δισ.) υπερκαλύπτει το ποσόν της επίσημης βοήθειας, ενώ ακόμη και η ιδιωτική χρηματοδότηση των 25,5 δισ. δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των δύο υπολοίπων κονδυλίων (πρωτογενές έλλειμμα και επαναγορά χρέους).
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Attac αναφέροντας ότι τα χρήματα που κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα “βγήκαν από τη μία τσέπη και μπήκαν στην άλλη, χωρίς να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πολιτών”.
“Ο στόχος των πολιτικών ελίτ δεν είναι η σωτηρία του ελληνικού πληθυσμού, αλλά του χρηματοπιστωτικού τομέα” ανέφερε το μέλος της Attac Λίσα Μετεντράιν, υποστηρίζοντας ότι το 77% των επίσημων δανείων κατέληξαν άμεσα ή έμμεσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.