Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Το ΥΠΑΑΤ επιδοτεί την τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε γεωργικές, μελισσοκομικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Δημοσιεύτηκε απόφαση του ΥΠΑΑΤ με την οποία γίνεται γνωστό πως επιδοτείται η εγκατάσταση περιφράξεων για την προστασία από άγρια ζώα εγκαταστάσεων γεωργών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων.

Συγκεκριμένα με την απόφαση 8512/ΦΕΚ1060/29.04.2013: “Καθεστώς ενίσχυσης στο πλαίσιο της Δράσης 1.1 “Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης” του Μέτρου 216 “Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007−2013.) επικυρώνεται η επιδότηση γεωργών, μελισσοκομικών και κτηνοτρόφων για την τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε γεωργικές, μελισσοκομικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ η δράση θα εφαρμοστεί μόνο στις περιοχές που αποτελούν οικοτόπους της αρκούδας και οι δικαιούχοι είναι:

1. Αγρότες και να ασκούν αγροτική δραστηριότητα (εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (MAΑE) με κύριο επάγγελμα αγρότης.

2. Συστηματικοί μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον 100 μονές κυψέλες.
3. Κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων, οι οποίοι διαθέτουν αιγοπρόβατα και χρησιμοποιούν για την εκτροφή των ζώων βοσκότοπους.
4. Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας, μετακινούν το ποίμνιό τους για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών το χρόνο στις περιοχές παρέμβασης, όπου και διαθέτουν ποιμνιοστάσιο.


Φορείς υλοποίησης της ΚΥΑ είναι οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ Οργανισμός Πληρωμής είναι Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Το μέγιστο κόστος αγοράς και εγκατάστασης της ηλεκτροφόρου περίφραξης ανέρχεται σε 2.200€/0,05Ηα.

Η συνολική Δημόσια δαπάνη για τη Δράση ανέρχεται σε 3.000.085,00 €, σύμφωνα με το εγκριθέν πρόγραμμα και η οποία κατανέμεται ενδεικτικά ως ακολούθως: Για το έτος 2013, 1.000.000 ευρώ, για το έτος 2014, 2.000.085 ευρώ και βαρύνει το Π.Δ.Ε. του ΥΠΑΑΤ. Η ως άνω δαπάνη συγχρηματοδοτείται: α) από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ποσοστό από 50−80%, ανάλογα με τον τόπο εφαρμογής (Περιφέρεια Σύγκλισης, Περιφέρεια μη σύγκλισης) και β) από εθνικούς πόρους, σύμφωνα με το χρηματοδοτική κατανομή του Μέτρου 216 του ΠΑΑ 2007−2013, όπως ισχύει κάθε φορά.