Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μήνυμα Τσαβδαρίδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η σημερινή επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μία ημέρα οδύνης, αλλά κυρίως μία ημέρα μνήμης για ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος και όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Η μεγάλη σφαγή των πάνω από 350.000 Ποντίων από τους Νεότουρκους του Κεμάλ και τους συνεχιστές του, αποτελεί μία από τις πλέον σκοτεινές και μαύρες σελίδες στην σύγχρονη ιστορία. Ευτυχώς η λάμψη του ηρωισμού και της αυτοθυσίας των Ποντίων δεν έσβησε, ούτε σκιάστηκε η θύμηση και η αγάπη τους για τις αλησμόνητες πατρίδες, οι οποίες ζουν ακόμα μέσα στη Μητέρα Πατρίδα, χάρη στην τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, που με μεράκι και αίσθημα ευθύνης, οι Πρόσφυγες του Πόντου προφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού και μεταλαμπάδευσαν στον Ελλαδικό χώρο.

Για αυτούς τους λόγους, έχουμε χρέος όλοι οι Έλληνες, να στείλουμε ηχηρό το Μήνυμα στην Τουρκία, ότι αν θέλει να βρει θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλει επιτέλους να αναγνωρίσει και να παραδεχθεί ρητά την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Έχει ιστορικό χρέος να ζητήσει συγνώμη, έστω και ετεροχρονισμένα για τον τεράστιο πόνο που τόσο άδικα και βίαια προκάλεσε σε έναν υπερήφανο, εργατικό και προοδευτικό Λαό που για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια έζησε δημιουργικά και ειρηνικά στον Ιστορικό Πόντο, παράγοντας έναν Πολιτισμό, οι ρίζες του οποίου είναι βαθιές και στέρεες ακόμα και σήμερα, παρά την τραγωδία και τον ξεριζωμό.

Έτσι μόνο μπορούν οι ηγήτορες της γείτονος χώρας να πείσουν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ότι σέβονται την ιστορική αλήθεια, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι δεν θα επαναλάβουν ποτέ ξανά τα ίδια εγκλήματα, που διέπραξαν στο παρελθόν.

Αποτελεί χρέος της Πολιτείας μας να διατηρήσει ζωντανά στις νεότερες γενεές τα διδάγματα της τραγωδίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αποτελεί χρέος όλων των Ελλήνων να σπάσουν επιτέλους το απόστημα της λήθης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που ακόμα και σήμερα υφίσταται στη συλλογική μνήμη του τόπου μας.

Ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα αγωνιστώ με αίσθημα ευθύνης για τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γιατί τα πάθη του Ποντιακού Ελληνισμού και τα δύο εκατομμύρια των Ποντίων σε όλη την οικουμένη απαιτούν την ιστορική δικαίωση τους.

 

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Αναπλ. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ

Βουλευτής Ημαθίας