Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Έρχεται “νέα” φορολόγηση των εκτός σχεδίου (δηλαδή και των …χωραφιών)

Πρόκειται για έναν νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τον οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτήματα, βοσκοτόπια, δασικές εκτάσεις, αγροτικές καλλιέργειες κ.ά.) θα φορολογούνται για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και που θα ισχύσει από το 2014.
Ο νέος αυτός φόρος έρχεται σε αντικατάσταση του εκτάκτου ειδικού τέλους ακινήτων.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά:
α) η φορολόγηση θα γίνεται με βάση την έκταση των αγροτεμαχίων,
β) η πρόταση προβλέπει φορολόγηση – με συγκεκριμένο ποσό – για κάθε στρέμμα και από το πρώτο στρέμμα (όπως αναφέρει σήμερα η αθηναϊκή εφημερίδα “Εθνος”, πιθανόν ο φόρος να είναι κατά μέσο όροστα 12 ευρώ το στρέμμα ενώ οι χρεώσεις θα φτάνουν ακόμη και τα 50 ευρώ.)

γ) θα υπάρχει διαφοροποίηση του φόρου στα αγροτεμάχια, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αν καλλιεργείται και το είδος της καλλιέργειας κλπ
δ) θέσπιση μικρότερου φόρου για τα αγροτεμάχια που χρησιμοποιούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες (σε σχέση με τα ακίνητα των υπολοίπων ιδιοκτητών).
Επίσης η προαναφερόμενη εφημερίδα σημειώνειπως θα υπάρξει ο μειωμένος φόρος/συντελεστής αλλά μόνο για εκτάσεις μέχρι 20 στρέμματα.

Στόχος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες (που εντάσσονται στις …διαρροές για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση των αντιδράσεων, όπως δηλαδή συμβαίνει πάντοτε) είναι να ληφθούν περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ. Τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη Μαΐου με μέσα Ιουνίου.