Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας: επίσκεψη στη Λιθουανία με το πρόγραμμα Commenius

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας υλοποιεί για δεύτερη χρονιά πρόγραμμα COMMENIUSμε τίτλο «Βρεχόμαστε κάτω από την ίδια βροχή και ζεσταινόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο» ως εταιρικό σχολείο σε σχολική σύμπραξη μαζί με πέντε άλλες χώρες: Ισπανία, Πολωνία, Τουρκία, Λιθουανία και Σλοβακία.
Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχους την ενημέρωση, τη συνεργασία και την προαγωγή δραστηριοτήτων με εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων σχολείων στη Λιθουανία από τις 20-25 Μαρτίου 2013 στην πόλη Siaulai, όπου βρίσκεται το συνεργατικό Μουσικό Δημοτικό Σχολείο Λιθουανίας.

Συμμετείχαν 19 εκπαιδευτικοί και 13 μαθητές. Από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας συμμετείχαν ο Δ/ντής κ. Θεόδωρος Χαλαστάνης και οι εκπαιδευτικοί Οικονομίδου Ευφημία και Χαρίκλεια Χρύσογλου.
Η υποδοχή στο Μουσικό Δημοτικό Σχολείο του Siauliaiστη Β. Λιθουανία ήταν ιδιαίτερα θερμή σε αντίθεση με τις καιρικές συνθήκες με το πολύ κρύο και το χιόνι και με θερμοκρασίες από -3 έως -15 βαθμούς Κελσίου.
Στο δημοτικό Σχολείο που επισκεφτήκαμε φοιτούν 847 μαθητές/μαθήτριες, είναι οκτατάξιο, η φοίτηση διαρκεί ως την ηλικία των 15 χρονών, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές φοιτούν στο Γυμνάσιο(-Λύκειο) για 4 έτη.
Το πρόγραμμα της συνάντησης περιείχε :
Ξενάγηση στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος που φοιτούν 847 μαθητές και μαθήτριες, τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στις αίθουσες μουσικής και εκμάθησης μουσικών οργάνων ( πιάνου, βιολιού, κιθάρας, μουσικής, χορωδίας κα.).
Επίσης στο γυμναστήριο, κουζίνα, χώρους εικαστικών δραστηριοτήτων, στη δανειστική βιβλιοθήκη καθώς και στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου.
Όλοι οι χώροι των τάξεων ήταν μεγάλοι, επαρκείς, με δυνατότητα εφαρμογής πολυμέσων και προβολών, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η άνεση των τάξεων, όπου υπήρχαν γωνιές-χώροι με την βιβλιοθήκη της τάξης, χώρος παιχνιδιών και χώρος με τραπέζια ομαδικών εργασιών των μαθητών.
Στο χώρο μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων του σχολείου οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου μας υποδέχθηκαν με την παρουσίαση ενός μουσικού προγράμματος με τραγούδια από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανοίγοντας μάλιστα την εκδήλωση με πρώτο τραγούδι από την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι τάξεις χορωδιών με τη συνοδεία μουσικών οργάνων υπό την καθοδήγηση των δασκάλων μουσικής
Οι εκπαιδευτικοί κάθε εταιρικού σχολείου είχαν την υποχρέωση να ετοιμάσουν ένα ωριαίο μάθημα διδασκαλίας στους μαθητές των επιλεγμένων τάξεων του Σχολείου, με πληροφορίες από την κάθε χώρα. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ανέλαβαν μαθητές της Γ Δημοτικού, 9 ετών, και ετοίμασαν ένα μάθημα που αφορούσε την γλωσσική καταγωγή της μουσικής και των χαρακτηριστικών της, βασισμένο στην αρχαία ελληνική μουσική και μυθολογία (Απόλλωνας-Μούσες) και την σημαντική διάσταση της μουσικής σε όλες τις κοινωνικοπολιτιστικές εκδηλώσεις των Αρχαίων Ελλήνων.
Επίσης δόθηκαν πληροφορίες, εικόνες, βίντεο από την Ελλάδα, χαρακτηριστικά μουσικά τραγούδια όπου χόρεψε όλη η τάξη σε ελληνικούς ρυθμούς. Το μάθημα έγινε στα Αγγλικά, χρησιμοποιήθηκαν: προβολή θεμάτων από υπολογιστή και έντυπες δραστηριότητες ζωγραφικής μουσικών
Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ο καθένας ένα μάθημα διδασκαλίας μουσικής η άλλου μαθήματος για να διαπιστώσουν από κοντά τον τρόπο εργασίας των εκπαιδευτικών του Σχολείου και των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ειδικό σχολείο της Λιθουανίας, όπου ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η υλικοτεχνική υποδομή και οι εγκαταστάσεις του σχολείου που κάλυπταν τις ανάγκες των μαθητών, τους παρείχαν ένα ασφαλές και πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον. Ακόμα, οι άνετοι χώροι και πλούσιος εξοπλισμός παρείχε στους εκπαιδευτικούς τις κατάλληλες συνθήκες για την διεξαγωγή του εκπαιδευτικού τους έργου.
Οργανώθηκε επίσκεψη σε παραδοσιακό ξύλινο μύλο της περιοχής που ήταν στις προηγούμενες περιόδους ένα σημαντικό μέρος για τις βιοτικές ανάγκες των κατοίκων. Ο μύλος εμπεριείχε και ειδικό χώρο βιωματικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αγροτικών δραστηριοτήτων.
Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο με παρουσίαση και προβολή των παραδοσιακών στολών από κάθε χώρα.
Οργανώθηκε επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Vilniusκαι στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, ενώ επισκεφθήκαμε και το περίφημο μουσείο Κεχριμπαριού.
Στην πόλη φιλοξενίας το Siauliai επισκεφθήκαμε το γνωστό αξιοθέατο της περιοχής, τον λόφο με τους σταυρούς (Ηill ofCrosses), ένα θρησκευτικό σημείο προσκυνήματος και συμβολισμού για τους Λιθουανούς με χιλιάδες σταυρούς και ένα μοναστήρι Φραγκισκανών.
Η εκπαιδευτική συνάντηση και επίσκεψη σε σχολικές μονάδες στην Λιθουανία ήταν ιδιαίτερα σημαντική και μας έδωσε τη δυνατότητα να συλλέξουμε πληροφορίες, να ενημερωθούμε για εκπαιδευτικά ζητήματα, να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες με άλλους εκπαιδευτικούς και να συμμετάσχουμε βιωματικά σε δραστηριότητες διδασκαλίας, μουσικής και εικαστικής έκφρασης.
Τα οφέλη που αποκομίσαμε από την επίσκεψή μας αυτή είναι κατεξοχήν θετικά και βοηθητικά στην συνέχιση και στον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού μας έργου.
Στην παιδαγωγική συνάντηση του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου έγινε ενημέρωση των συναδέλφων και συζήτηση για την επίσκεψη και για τα θέματα των σχολείων στη Λιθουανία .
Οι εκπαιδευτικοί
Οικονομίδου Εφη
Χρύσογλου Χαρίκλεια
Χαλαστάνης Θεόδωρος