Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Οι Γερμανοί τα ‘χουν πάλι με τους Ιταλούς

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα για τους Γερμανούς μετά από τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές.
Αιτία; Μα όσα λέγονται (είτε στην …πλάκα, είτε σοβαρά) για πιθανή αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Έχουμε ξαναπεί πως μια πιθανή αποχώρηση των Ιταλών (που σε μεγάλο μέρος τους θέλουν πραγματικά την επιστροφή στην λίρα τους) δεν είναι το ίδιο με οποιαδήποτε άλλη αποχώρηση. Γιατί η ιταλική οικονομία είναι τεράστια.
Και οι Γερμανοί δεν θέλουν την αβεβαιότητα, αφού είναι μαθημένοι αλλιώς. Στο πλαίσιο αυτό ο σύμμαχος της Μέρκελ και κοινοβουλευτικός επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο φιλελεύθερος Ράινερ Μπρούντερλε ο Μπρούντερλε, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Ρώμη:

“Η απόφαση της προσαρμογής στο ενιαίο νόμισμα είναι μια απόφαση που πρέπει να αναλάβει η ίδια η Ιταλία και όχι εμείς. Αν η Ιταλία δεν το επιθυμεί αυτό, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες» δήλωσε μιλώντας στο κρατικό κανάλι ZDF και πρόσθεσε:Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την έξοδο (από το ευρώ) ή την λήψη δραστικών μέτρων. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει η Ιταλία”, επισημαίνοντας παράλληλα τα παρακάτω: “Ποιο είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της Ιταλίας; Η Ιταλία δεν είναι ανταγωνιστική. Δεν είναι ικανοί να κερδίσουν αυτό που πιστεύουν ότι αξίζουν να ξοδέψουν…Η υψηλή ανεργία δεν είναι ευθύνη των Βρυξελλών ή της γερμανικής πολιτικής…Η Ιταλία θα πρέπει να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας επίσης. Το να μην κάνεις τίποτα και να γκρινιάζεις είναι πολύ εύκολο”