Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Βεσυρόπουλος: Θετικές εξελίξεις στο θέμα των επιχειρήσεων που δανειοδοτήθηκαν με την εγγύηση του ελλην. δημοσίου

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή, του νομοσχεδίου, με θέμα “Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις”, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις και παρεμβάσεις που αφορούσαν προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, στις οποίες συμμετείχε ο βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου, στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου συζητήθηκε…

…το θέμα της ανάκλησης των άρθρων 22 και 42 του προαναφερθέντος νομοσχεδίου, τα οποία καθιστούσαν δυσχερή την θέση των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην απόφαση του 2007 για την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και το θέμα της επαναλειτουργίας του Συμβουλίου εγγυοδοσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Στις 22 Μαρτίου σε νέα σύσκεψη στο ίδιο Υπουργείο, με την συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του βουλευτή Απόστολου Βεσυρόπουλου, μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου, εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Ημαθίας, της Δράμας, του Έβρου, καθώς και του πρώην Υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, έγινε ευρεία συζήτηση με θέμα τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα αποτελέσματα των ανωτέρω πολιτικών παρεμβάσεων ήταν πολλαπλά και συγκεκριμένα:
α) Έγινε ανάκληση και μη ψήφιση, των άρθρων 22 και 42, όπως απαιτήθηκε από τις επιχειρήσεις.
β) Αποφασίστηκε, η ανασύσταση και επαναλειτουργία του Συμβουλίου εγγυοδοσίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
γ) Θα προχωρήσει η έκδοση Υπουργικής απόφασης, για την αναστολή καταβολής των δόσεων των δανείων των επιχειρήσεων της Ημαθίας, που άρχιζαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013.
δ) Θα συσταθεί τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Κράτους, των επιχειρήσεων και των τραπεζών, η οποία θα ασχοληθεί με την επεξεργασία σχεδίου για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των ρυθμισμένων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
ε) Αποφασίστηκε η αποφυγή μονομερών ενεργειών από όλες τις πλευρές, (τράπεζες – δημόσιο) οι οποίες θα δυσχεράνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των ακριτικών περιοχών.

Αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη, ο κ. Βεσυρόπουλος δήλωσε:
“Αποδεικνύεται, ότι όταν λειτουργούμε συντεταγμένα και τεκμηριωμένα, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν, προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις της Ημαθίας, τους δίνουν χώρο και χρόνο να αναπνεύσουν στην πιο δύσκολη συγκυρία. Υπάρχει έδαφος, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο ασφάλειας για την τοπική επιχειρηματικότητα, που θα της επιτρέψει να υπερβεί τις σημερινές δυσκολίες και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης”.