Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ο Σαμαράς, ο Ερντογάν, οι ιμάμηδες και μια ιστορία που μάθαμε

Στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Αντώνη βρίσκονταν στο Κατάρ ο Ερντογάν (σημείωση: στο Κατάρ βρίσκεται και ο Πρόεδρος των Σκοπίων).
Με τον Τούρκο ο Σαμαράς είχε συνάντηση 45λεπτών, εκτός προγράμματος, παρουσία και του Νταβούτογλου (που κατά τα φαινόμενα θα είναι ο επόμενος Τούρκος πρωθυπουργός).
Μεταξύ των δυο πρωθυπουργών συμφωνήθηκε να διεξαχθεί στις 5 Μαρτίου ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.
Στη συνάντηση που έγινε ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα θέμα που καίει ιδιαιτέρως την Τουρκία, αυτό της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης.
Γιατί όμως καίει την Τουρκία; Από τα λίγα που ξέρουμε – ρωτήσαμε, όταν το θέμα πήγε στη Βουλή, κάτι παλιούς συμφοιτητές που επέλεξαν και ζουν στη Θράκη – η ρύθμιση για την πληρωμή των ιμάμηδων από το Ελληνικό δημόσιο θίγει τους Τούρκους ιδιαίτερα για τον εξής απλό λόγο (πέραν όλων των άλλων):

κατά παράδοση οι ιμάμηδες ελάμβαναν μια αντιμισθία από τους κατοίκους των χωριών στα οποία πήγαιναν. Μάζευαν τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι λεφτά και τους πλήρωναν (ένα πράγμα όπως γίνονταν παλιά στα χωριά της υπόλοιπης Ελλάδας με τους παπάδες που τους έδινε το χωριό ένα σπίτι, ένα χωράφι κλπ κλπ, για να συνεννοηθούμε!) ή τους έδιναν διάφορα αγαθά.

Θες λίγο η κρίση εσχάτως, θες η φτώχεια στην οποία οι πρυτάνεις της Αθήνας καταδίκασαν εδώ και χρόνια τη Θράκη, θες (κυρίως αυτό!!!) το προξενείο που αλωνίζει, τελικά τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε σε μια κατάσταση περίεργη, όπου πολλοί ιμάμηδες τα παίρνουν από το προξενείο και να κάνουν εκτός από το θρησκευτικό και πολιτικό κήρυγμα. Και έβαζαν ιμάμη όποιον ήθελαν και τους εξυπηρετούσε και στο “αλυτρωτικό” τους κήρυγμα. Γιαυτό πήξαμε στους ψευτοιμάμηδες και στους ψετομουφτήδες, γιαυτό και τα προβλήματα αυτού του τύπου, κυρίως στα πομάκικα χωριά (οι Πομάκοι ουδεμία σχέση είχαν με τους γείτονες, ανέκαθεν!). Φυσικά ούτε και οι υπόλοιποι, αφού οι Διεθνείς Συνθήκες μιλούν για “μουσουλμανική μειονότητα” ενώ ευθύνες φέρουν και οι πολιτικοί που κατάφεραν να γκετοποιήσουν μια κρίσιμη εθνικά περιοχή με τα τραγικά τους λάθη.
Ο Σαμαράς δεν πρέπει να κάνει πίσω στο θέμα των ιμάμηδων. Ούτε βήμα πίσω. Γιατί είναι ΚΑΙ εθνικό θέμα.