Θυμηθείτε επίσης κάτι που λέγαμε από παλαιότερα: το Ελληνικό χρέος ήταν και “εξωτερικό”, το Ισπανικό ήταν “εσωτερικό” λόγω και του μπουμ που είχε γίνει στην οικοδομή.
Τώρα σε αμφότερες τις χώρες οι πολίτες έχουν βρεθεί να χρωστάνε εντός και εκτός χάρη στις συνταγές οικονομικής “ανάκαμψης” που τους έχουν επιβληθεί!!
Στις 27 Οκτωβρίου 2012 τα λέγαμε ΕΔΩ για την αναγκαιότητα παράτασης στην απαγόρευση των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας – το λιγότερο για 5 χρόνια, μέχρι να ισορροπήσει το θέμα, αν ποτέ γίνει αυτό!!! – όσων οφείλουν έστω και 1 ευρώ οπουδήποτε;;;
Αν ποτέ ξεκινήσουν οι κατασχέσεις – και η τρόικα θέλει να ξεκινήσουν ενώ η ντόπια τρόικα είναι περισσότερο από σίγουρο πως θα το κάνει πραγματικότητα, αφού ΔΕΝ τους έχει αρνηθεί και πολλά πράγματα μέχρι σήμερα – τότε το θέμα θα πάψει να είναι πλέον “οικονομική κρίση” αλλά θα γίνει ολοκάθαρα κοινωνικό, αφού οι κατασχέσεις και οι εξώσεις θα δίνουν και θα παίρνουν και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα βρεθούν άστεγοι, στο δρόμο.
Όπως αναφέρει σήμερα το “Έθνος”, ο εφιάλτης της κατάσχεσης επικρέμαται πάνω από 117.300 πολίτες. Τα χρέη προς πιστωτικές κάρτες, για καταναλωτικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας προκάλεσαν προσφυγές στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Αθήνας, με αποτέλεσμα την έκδοση ισάριθμων διαταγών πληρωμής.
Το συνολικό χρέος φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και…
…σύμφωνα με δικηγόρους αποτελεί μία «ωρολογιακή βόμβα» εσωτερικού χρέους, η οποία συνιστά απειλή για τα σπίτια των χρεωμένων πολιτών μόλις απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απαγορεύονται με νόμο ως το τέλος του 2013 (υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» την περασμένη Δευτέρα, η τρόικα έθεσε επιτακτικά θέμα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας).
Οι ίδιοι δικηγόροι διευκρινίζουν πως πλειστηριασμοί των σπιτιών για τα προαναφερόμενα χρέη είναι τελευταία πράξη και προσθέτουν ότι προηγούνται προσπάθειες είσπραξης των χρημάτων από άλλες πηγές εσόδων του οφειλέτη.
Η κατάσταση αυτή φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος που προκάλεσε η κρίση, η σκληρή λιτότητα που εφαρμόστηκε στη χώρα και η υπερφορολόγηση των πολιτών.
Ειδικότερα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις για την έκδοση διαταγής πληρωμής που υπέβαλαν τράπεζες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τις 74.830 ολόκληρο το 2012 έναντι 73.259 τον προηγούμενο χρόνο.