Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αλεξάνδρεια, δημοτ. συμβούλιο: τι έγινε (εν συντομία) στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό

Η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέματα α) την ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του δήμου για το οικονομικό έτος 2013 καθώς και την ψήφιση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης για το ίδιο χρονικό διάστημα, ξεκίνησε αφού έγινε μια 15λεπτη διακοπή, αμέσως μετά τη λήξη της τακτικής συνεδρίασης.

Αρχικά να αναφέρουμε πως οι περισσότεροι που έλαβαν το λόγο, είτε από τη συμπολίτευση, είτε από την αντιπολίτευση, απέδωσαν τα εύσημα στους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου για τη δουλειά την οποία έκαναν.

Αρχικά, ο δήμαρχος έκανε μια παρουσίαση και στη συνέχεια οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν ορισμένες εξηγήσεις από την παριστάμενη υπάλληλο του Δήμου κα. Γιάγκου Κέλλυ για την εγγραφή ποσών σε συγκεκριμένους κωδικούς (όπως π.χ. ζήτησαν να μάθουν τι σημαίνει το ποσό 120.000 ευρώ που προέρχονταν από παλαιότερες χρήσεις και αφορούσε την παλιά Κοινωφελή Επιχείρηση του πρώην Δήμου Πλατέος). Εκεί έλαβαν από την υπάλληλο τις απαραίτητες εξηγήσεις για το ποσό και για τον τρόπο με τον οποίο τα ποσά μεταφέρθηκαν.
Η συζήτηση πήγε επίσης στο έργο της ανάπλασης, όπου εκεί υπήρξε ένταση, αφού ο μεν Δήμαρχος έλεγε για τη μελέτη και την εκτέλεση του έργου, ο δε Μπάμπης Γκιόνογλου υπερασπίστηκε αμφότερα ενώ ο Γιάννης Απατσίδης ήταν περισσότερο δεικτικός λέγοντας μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο ότι “…θέλετε να καρπωθείτε όλα τα θετικά της ανάπλασης και να απορρίψετε όλα τα αρνητικά. Είναι αδικία να μιλάτε έτσι για ένα έργο που χωρίς καμία προσπάθεια από μέρους σας θα τελειώσει επί των ημερών σας”. Και μετά από αυτό υπήρξε ένταση μεταξύ Απατσίδη και Δημάρχου.

Ο Μπάμπης Γκιόνογλου ανέφερε πως η παράταξή του δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό ως έχει στο σύνολό του και έκανε και ορισμένες αναφορές.

Ο Γ. Σπυρίδης μίλησε για “εγκληματικό τρόπο” με τον οποίο γίνεται η ανάπλαση και κατέληξε λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός έχει δυο κύρια χαρακτηριστικά: “Λείπει η φροντίδα για τον άνθρωπο και το όραμα για την πόλη”. “Τρέχουμε για να ακολουθήσουμε τις χρηματοδοτήσεις”, ανέφερε.

Ο Χρήστος Αλευράς (Λαϊκή Παράταξη Ρουμλουκιού) είπε πως “αντί να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και να βρούμε τρόπους ως αντιστάθμισμα, είμαστε απλοί θεατές αυτής της κακομοιριάς που περιλαμβάνει αυτός ο υπέροχα γραμμένος προϋπολογισμός”.

Η συζήτηση έγινε για διάφορους τομείς των δαπανών του Δήμου, όπως αυτές για τους δημότες και τις διάφορες δομές, όπως τα ΚΑΠΗ που κλείνουν. Εκεί η διοίκηση δέχθηκε τα πυρά και του δημοτικού συμβούλου Κ. Ναλμπάντη, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στο προεκλογικό πρόγραμμα της πλειοψηφίας και κατηγόρησε το Δήμαρχο για μη τήρηση όσων υποσχέθηκε (ενώ μίλησε επίσης και για μη αναπτυξιακή τροχιά που έχει ο Δήμος, για έλλειψη σχεδίου αναδιάρθρωσης καλλιεργειών κλπ).
Και στο σημείο αυτό πήρε “φωτιά το Κορδελιό”! Ο δήμαρχος απάντησε έντονα, είπε ότι όσα είπε ο κ. Ναλμπάντης είναι σε λάθος χρόνο και λάθος τόπο και πως για αυτά που είπε ίσως να φταίνε οι βλέψεις που έχει. Χαρακτήρισε “έκθεση ιδεών” αυτά που διάβασε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ενώ κατέληξε λέγοντας “είστε πολύ μικρός για να με χαρακτηρίζετε με αυτόν τον τρόπο” (κάνοντας αναφορά σε κάτι που είπε στην ομιλία του ο Κ. Ναλμπάντης.
Και τότε ήταν που άναψαν τα αίματα ακόμη περισσότερο, ευτυχώς για λίγο χρόνο.

Νωρίτερα η Άννα Λαμπίρη είχε χαρακτηρίσει (με βάση τι προβλεπόμενες δαπάνες απ’ τον προϋπολογισμό) τη Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών “αποπαίδι του Δήμου” και σε αυτό ο δήμαρχος απάντησε λέγοντας ότι ότι έχει ενταχθεί έχει προβλεφθεί τα προηγούμενα έτη.

Το λόγο έλαβαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Τάσος Τασιόπουλος και ο Νίκος Κούτσιας.

Σε γενικές γραμμές:
ο δήμαρχος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως έναν προϋπολογισμό για τον οποίο “δεν πρέπει να επαιρόμεθα” όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά λειτουργικό για να παράσχει ο Δήμος τις στοιχειώδεις υπηρεσίες. “Εγινε με βάση να διαχειριστούμε την καθημερινότητα, όχι να τη βελτιώσουμε”, είπε.

Τελικά, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα ως προς τις ανελαστικές του δαπάνες (π.χ. Μισθοδοσία υπαλλήλων κλπ) ενώ κατά πλειοψηφία ως προς όλα τα υπόλοιπα.