Αφού πήρε φωτιά το …Κορδελιό με όσα ακούγονται για τον νέο φόρο που θα είναι “ένα σε όλα” για τα ακίνητα, ήρθε η σειρά του μοναδικού αρμοδίου, του ΥΠΟΙΚ, να πει και αυτός τη γνώμη του.
Το υπουργείο Οικονομικών λοιπόν διευκρινίζει ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη στο τελικό σενάριο που θα προκύψει μετά από διαβούλευση με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φόρου θα είναι τα εξής:
Ο ένας και μοναδικός φόρος που θα νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες. Δηλαδή θα είναι ένας ενιαίος φόρος, ο οποίος θα εξορθολογίσει το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.
1) Ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, ο φόρος θα χαρακτηρίζεται από την αναλογική φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με την περιουσία του φορολογουμένου. Δηλαδή ο νέος φόρος θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου.
2) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.
Η διαφορά στα έσοδα του 2013, ανάμεσα στα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν από το υπόλοιπο του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012 και τον ΦΑΠ προηγούμενων ετών, θα προκύψει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αναλογική επιβάρυνση αναφορικά με το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας.
Τώρα, όσον αφορά τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, η ΝΔ κάνει πίσω ολοταχώς στο γενικότερο αστικό προφίλ της (οι βαθύτεροι γνώστες του θέματος ξέρουν!), το ΠΑΣΟΚ ακόμη να πάρει θέση (έχει τα δικά του συνεδριακά προβλήματα) ενώ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης που μετέχει στην επιτροπή ως εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι η φορολογία των ακινήτων δεν θα αρχίζει από το πρώτο ευρώ, τονίζοντας ότι πιο πιθανό είναι το αφορολόγητο να οριστεί στις 50.000 ή 100.000 ευρώ.
Δηλαδή, αν κάποτε το αφορολόγητο ήταν πολύ ψηλά, ξεκινούσε από τα 500 χιλιάρικα, όταν άλλαξε η Κυβέρνηση «έπεσε» στα 300, μετά ξανάπεσε στα 200 και τώρα πάει για 50 ή 100 – με πιθανότερο σενάριο να εξαϋλωθεί και ο φόρος να μπαίνει από το πρώτο τετραγωνικό-πλακάκι-ευρώ, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.
Πάντως οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ζητούν από το υπουργείο ο νέος φόρος να επιβληθεί επί των πραγματικών τιμών της αγοράς και όχι επί των αντικειμενικών που έχουν καθοριστεί πριν τη μεγάλη πτώση των τιμών, ενώ διατυπώνουν την αντίθεσή τους για μια φορολόγηση κλειστών κατοικιών και μικροϊδιοκτητών που βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο.