Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ο Άγιος Νικόλαος

Μικρά Ασία, Μύρα Λυκίας

Ο Άγιος Νικόλαος, την μνήμη του οποίου γιορτάζουν σήμερα και η Ορθόδοξη αλλά και η Καθολική Εκκλησία, αποτελεί μια εμβληματική μορφή για την περιοχή της Μικράς Ασίας και όχι μόνο, αφού ως αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ εμψύχωνε τους διωκόμενους από τους Ρωμαίους χριστιανούς διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.
Ο τάφος του βρίσκονταν στα Μύρα της Μικρασίας μέχρι το έτος 1087. Τη χρονιά εκείνη 62 ναύτες από την πόλη Μπάρι της Ιταλίας αφαίρεσαν τα λείψανά του και τα μετέφεραν στη Βασιλική της πόλης (η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε το έτος 1197).
Μπάρι, Ιταλία
Στις ημέρες μας ο τάφος του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο υπόγειο του ναού αυτού, στο Μπάρι της Ιταλίας και τον επισκέπτονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες Ορθόδοξοι και Καθολικοί Χριστιανοί.
Ο Άγιος είναι ο προστάτης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ενώ λόγω της φιλανθρωπικής του δράσης (και της παρόδου των αιώνων) ο ίδιος ο Άγιος για μερίδα του δυτικού κόσμου έχει συνδεθεί με τον Santa Nicolaus ή Santa Claus (μπερδεύοντας τον με τον Άη Βασίλη).