Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μάριο Ντράγκι: έχουν χάσει την κυριαρχία τους οι χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη

Κυνικός-ξεκυνικός ο Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραδέχθηκε αυτό που δεν θέλουν να παραδεχθούν οι πολιτικοί στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία – εν καιρώ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που πνέουν τα λοίσθια επειδή κάποιοι την κρίση των τραπεζών την έκαναν κρίση της οικονομίας φορτώνοντας με τεράστια δάνεια τις εθνικές οικονομίες για να σώσουν τις ίδιες τις τράπεζες: ότι λόγω των χρεών οι χώρες αυτές έχουν χάσει την κυριαρχία τους.
Όλα αυτά σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του σε αγγλική εφημερίδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Επισημαίνει δε ότι για την ανάκτηση της κυριαρχίας τους οι χώρες αυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα ότι τις λένε οι “δανειστές” τους. 
Συγκεκριμένα ο Ντράγκι ανέφερε τα ακόλουθα (μεταξύ άλλων): “Οι χώρες με υψηλό χρέος και έλλειμμα θα πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν χάσει την κυριαρχία τους επί την οικονομικής τους πολιτικής από καιρό σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

[…] Η συνεργασία στο πλαίσιο μίας ένωσης προσανατολισμένης προς την σταθερότητα σημαίνει στην πραγματικότητα ανάκτηση της κυριαρχίας”.

Απαντώντας σε ερώτημα για τα δεινά που έχουν επιφέρει οι επιλογές λιτότητας και εξαθλίωσης των λαών αναφέρει: “Η εγκατάλειψη σήμερα των πολιτικών λιτότητας, όπως ορισμένοι προτείνουν, θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση των τεράστιων θυσιών που έχουν γίνει από τους Ευρωπαίους πολίτες

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνει όμως και προσεκτική επιλογή των λέξεων: αναφέρεται σε “οικονομική πολιτική”. Έλα όμως που η παραχώρηση του δικαιώματος χάραξης της οικονομικής πολιτικής τη σήμερον σημαίνει και παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στο σύνολό της…